Doorgaan naar artikel

Claims ‘milieuvriendelijk’ en ‘natuurlijk’ stap dichter bij verbod

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid het verbod op misleidende claims aangenomen.

claims milieuvriendelijk

Foto: Canva

De claims ‘milieuvriendelijk’, ‘natuurlijk’ en ‘eco’ komen een stap dichter bij een verbod. Het Europees Parlement heeft hiervoor goedkeuring gegeven.

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid het verbod op misleidende claims aangenomen. De richtlijn moet een einde maken aan duurzaamheidsclaims die op niks gebaseerd zijn. Bedrijven die dergelijke claims op hun verpakkingen plaatsen, moeten aantonen waar dit op gebaseerd is. Algemene claims, zoals ‘eco’ en ‘natuurlijk’, zullen helemaal moeten verdwijnen.

De richtlijn is nog niet definitief aangenomen. De Europese Raad zal zich er ook nog over buigen. Wanneer de Raad akkoord gaat, hebben Europese Lidstaten twee jaar de tijd om zich voor te bereiden op nationale wetgeving.

Green Claims Directive

De richtlijn is onderdeel van bredere ‘greenwashing-wetgeving’: de zogenoemde Green Claims Directive. Hierin worden eisen gesteld aan duurzaamheidsclaims, zoals onderbouwing van claims als ‘CO2-besparend’. Daarnaast wil de EU dat duurzaamheidsclaims gebaseerd worden op een certificeringssysteem, zoals biologisch.

Lees ook: EU wil misleidende milieuclaims aan banden leggen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin