Skip to content

Cono Kaasmakers hoeft afvalwater niet langer zelf te zuiveren

Cono Kaasmakers voert afvalwater vanaf 1 juli rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zuidoostbeemster.

Updated on:
Business
Nieuws
Cono afvalwater

Het grootste deel van het afvalwater van Cono is afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Foto: Cono Kaasmakers

Cono Kaasmakers voert afvalwater vanaf 1 juli rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zuidoostbeemster.

Voorheen werd het afvalwater, voordat het werd geloosd, op het terrein van Cono gezuiverd. Daar is de zuivelonderneming in overleg met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) nu mee gestopt. De vergunning voor het lozen van ongezuiverd afvalwater is aangepast.

Sterke vermindering van totale CO2-uitstoot

Het gaat volgens het kaasbedrijf om een kostenneutrale maatregel. De waterschapsbelasting stijgt terwijl de operationele kosten van bijvoorbeeld energie dalen. Groot voordeel voor Cono is dat de maatregel naar verwachting een reductie van de CO2-uitstoot oplevert van 12,5%. HHNK laat weten dat de CO2-uitstoot bij het waterschap licht toeneemt, maar dat de totale uitstoot over de hele keten, van Cono tot en met de zuivering, desalniettemin sterk vermindert. Daarbij wil HHNK de toegenomen uitstoot compenseren.

Waardevolle voedingsstoffen

Het afvalwater van Cono is voornamelijk afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Dagelijks gaat het om z’n 1.900 kuub. Uit een proef die HHNK en Cono hebben uitgevoerd, blijkt dat het afvalwater van de kaasmakerij waardevolle voedingsstoffen bevat voor de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Daarbij stond Cono aan de vooravond van een investering voor een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. De bestaande installatie was aan het einde van haar levensduur en daarbij moest het terrein waarop de waterzuivering staat in de toekomst vrijgemaakt worden. Uit een ketenanalyse bleek het voor beide partijen de meest efficiënte en duurzame oplossing om het afvalwater direct naar de rioolrioolwaterzuiveringsinstallatie in Zuidoostbeemster af te voeren.

Wel plaatste Cono een buffertank om het water een aantal uur in op te slaan. “In deze periode wordt door denitrificatie het water al een beetje uit zichzelf gezuiverd”, geeft Tijs Roeland, de projectleider namens Cono, aan. De bestaande waterzuiveringsinstallatie van Cono wordt volgens Roeland binnenkort ontmanteld.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin