Skip to content

Consument start petitie voor betere prijs sterrenvlees

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: Henk Riswick - Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Mariska Roelofsen startte een petitie om meer aandacht te krijgen voor de structureel te lage prijzen die boeren voor hun product krijgen.

Mariska Roelofsen vindt het als consument onbegrijpelijk dat investeren in Beter Leven-sterren voor boeren financieel vaak niet uit kan. Daarom startte ze een petitie om meer aandacht te krijgen voor de structureel te lage prijzen.

Waarom bent u dit initiatief begonnen?

“Een vriend van mij heeft een vleesveebedrijf. Hij verkoopt Beter Leven-vlees met twee sterren. Maar het kan niet uit. De kosten zijn te hoog en hij krijgt er te weinig voor betaald. Hij moet geld bijleggen om zijn bedrijf draaiende te houden. Zelfs dat lijkt nu niet meer te lukken. Ik voel me betrokken bij zijn situatie. Het voedselketensysteem kan duurzamer. Maar erin investeren is dus niet rendabel, want uiteindelijk moeten afnemers en consumenten een financiële beloning geven voor een product waaraan hogere eisen gesteld zijn. Dat boeren liever niet investeren in bijvoorbeeld dierenwelzijn, kan ik helemaal begrijpen. Ze willen wel, maar kunnen het niet.”

Aan wie wilt u de petitie aanbieden?

“De petitie is gericht aan de consument en aan de afnemers. Aan de consument omdat er meer bewustwording moet komen. Uit enquêtes blijkt dat de consument wel meer wil betalen voor vlees, dus de afnemer wil niet meer betalen. Ondertussen roepen we wel dat het belangrijk is en dat erin geïnvesteerd moet worden. Het is tijd dat de consument de boer steunt in de strijd om een eerlijke prijs.

Ik wil hem ook aan afnemers geven waarmee de prijsonderhandelingen plaatsvinden. Tot nu toe hebben gesprekken tussen boeren en afnemers niet tot verbeteringen geleid. Ik wil dat deze petitie gewicht heeft in de prijsonderhandeling. Als de consument een paar cent meer gaat betalen voor vlees, maakt het al een wereld van verschil. Namelijk een levensvatbaar boerenbedrijf dat kan investeren in dierenwelzijn en duurzaamheid.”

Wat wilt u ermee bereiken?

“Ik ben maar een klein visje en ik heb niet per se kennis van zaken, maar ik zie het gebeuren. Ik zou het mooi vinden als boeren deze petitie kunnen gebruiken bij onderhandelingen met afnemers. Er is een systematische verandering in de vleesprijzen nodig om bedrijven overeind te houden. het verduurzamen moet makkelijker worden voor boeren. Het huidige systeem houdt het probleem alleen maar in stand.”

Hoeveel handtekeningen wilt u verzamelen?

“Ik heb nog nooit een petitie opgericht. Uit overtuigingskracht doe ik dit nu voor het eerst. Ik heb geen idee hoeveel handtekeningen nodig zijn. Ik heb hem op 1.000 gezet. Meer is natuurlijk alleen maar beter. Daarom benader ik gerelateerde organisaties om de petitie te steunen. Dan staan boeren sterker als ze het willen gebruiken bij onderhandelingen.”

Snel delen

Afbeelding
Marleen Purmer

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin