Skip to content

Consumentenprijs voeding in EU stijgt 5,6%

De consument betaalt voor voeding in de Europese Unie gemiddeld 5,6% meer dan een jaar geleden.

Nieuws
Food
Boodschappen scannen in de supermarkt. In februari lagen de consumentenprijzen in Nederland gerekend 4,9% hoger dan een jaar geleden. - Foto: ANP premium

Boodschappen scannen in de supermarkt. In februari lagen de consumentenprijzen in Nederland gerekend 4,9% hoger dan een jaar geleden. - Foto: ANP

De consument betaalt voor voeding in de Europese Unie gemiddeld 5,6% meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistische bureau Eurostat.

Consumenten in met name Oost-Europese landen betalen meer voor hun voeding dan vorig jaar. De meeste oostelijke lidstaten laten prijsstijgingen in de dubbele cijfers noteren. Koploper is Litouwen, waar burgers ruim 15% meer voor voedsel betalen dan vorig jaar februari. Ook in Bulgarije, Estland, Letland, Hongarije en Kroatië zijn de prijzen met meer dan 10% verhoogd.

In Frankrijk verloopt de prijsontwikkeling het gunstigst voor de consument. Daar had de inflatie vorig jaar nauwelijks tot geen vat op de voedingsmiddelenprijzen voor de consument. Na de jaarwisseling is er sprake van een lichte toename. In februari stegen de prijzen tot 2,5% boven het niveau van vorig jaar.

Prijzen Nederland stijgen minder hard

In Nederland verliep de prijsontwikkeling voor de consument vorig jaar nog gunstiger. Tot december. Sindsdien gaan de prijzen hier sneller omhoog. In februari lagen de consumentenprijzen naar Europese maatstaven gerekend 4,9% hoger dan een jaar geleden. Daarmee is de prijsverhoging toch duidelijk kleiner dan gemiddeld in de EU en ook kleiner dan in Duitsland (+5,2%).

Voedselprijzen Turkije 66% omhoog

België laat een vergelijkbaar beeld zien als in Nederland. Al valt de prijsverhoging in februari daar net iets lager uit; +4,1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Al deze prijsmutaties vallen echter in het niet bij de consumentenprijsontwikkeling in Turkije. Eurostat meldt dat de Turken in februari bijna 66% meer betaalden voor hun voeding dan een jaar geleden. En dat terwijl de prijzen begin vorig jaar ook al met bijna 20% omhoog gingen.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin