Skip to content

Consumentenprijs voeding stijgt nog in vrijwel hele EU

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen is in maart in vrijwel de hele Europese Unie nog gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Alleen op Cyprus zijn de prijzen iets gedaald.

Nieuws
Food
De prijzen zijn in vrijwel de hele EU gestegen. Foto: Canva premium

De prijzen zijn in vrijwel de hele EU gestegen. Foto: Canva

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen is in maart in vrijwel de hele Europese Unie nog gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Alleen op Cyprus zijn de prijzen iets gedaald.

Gemiddeld betaalde de consument in de EU voor voeding in maart 1,4% meer dan in februari, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat. Vooral in Polen (+2,6%) en België (+2,4%) gingen de prijzen nog verder omhoog.

De prijsstijging op jaarbasis vlakt daarentegen af (19,6% in maart ten opzichte van 19,5% in februari), omdat in maart 2022 een vergelijkbare prijsverhoging werd doorgevoerd ten opzichte van de voorafgaande maand. Wat dat betreft mag een kleiner prijsverschil in april worden verwacht, omdat een jaar geleden de consumentenprijzen voor voeding ineens met 2,6% stegen.

Met name groente

Onder invloed van het koude voorjaar werd met name groente duurder in maart. Ten opzichte van februari steeg het gemiddelde prijsniveau van groente in de EU met 4,1%. Hoewel veel groente vanuit Spanje Europa ingaat, viel de prijsverhoging op de lokale markt nog wel mee met (+3,6%) in vergelijking tot de prijsverhogingen in veel Oost-Europese landen.

Zo stegen de groenteprijzen in Hongarije met 8,4% en in Roemenië met 9,1%. Ook de Duitse consument moest veel dieper in de buidel tasten. Na een prijsverhoging in februari van ruim 12% gingen de groenteprijzen bij de oosterburen in maart nog eens 6,4% omhoog. Daarmee is de groente voor de Duitser bijna 30% duurder dan een jaar geleden.

In België wordt fruit duurder

In België werd groente 3,3% duurder in maart. De Belgen zien echter vooral de fruitprijzen omhoog gaan. De prijsstijging ten opzichte van februari bedroeg daarvan bijna 11%. Een jaar geleden gebeurde dat ook, zodat het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar vrij stabiel bleef met rond de 11%. Daarmee is de prijsstijging in het fruitsegment bij de zuiderburen wel groter dan in Nederland en in Duitsland.

De boterprijzen in de EU zakten voor de derde achtereenvolgende maand. Dit keer ging er ten opzichte van de voorafgaande maand 1,7% van de prijs af. Dat komt met name door de prijsverlagingen in Duitsland. In februari werd daar de boterprijs zelfs met 14% verlaagd en er ging in maart nog eens 7% van de prijs af. In Nederland gaat dat niet zo hard. Sterker nog, de prijsverlaging hier is in vergelijking tot elders eerder schoorvoetend te noemen. Na prijsverhogingen in januari en februari ging er in maart 1,4% van de prijs af en daarmee liggen de boterprijzen in Nederland op het niveau van december vorig jaar.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin