Skip to content

Danish Crown schrapt opnieuw banen

Danish Crown schrapt opnieuw banen en kondigt een reorganisatie aan als gevolg van een tegenvallende export van varkensvlees naar China.

Danish Crown premium

Foto: Henk Riswick

Danish Crown schrapt opnieuw banen en kondigt een reorganisatie aan als gevolg van een tegenvallende export van varkensvlees naar China.

CEO Jais Valeur verwacht dat het nog tot 6 maanden kan duren voordat de Chinese vraag normaliseert, zo meldt persbureau Bloomberg. De reorganisatie moet zo’n € 50 miljoen aan besparingen opleveren.

150 banen weg

De komende 6 maanden wil Danish Crown de bedrijfsstructuur vereenvoudigen door verkoopafdelingen buiten Denemarken samen te voegen of te sluiten. In totaal gaan er 150 banen verloren, waaronder 100 in Denemarken.

Reductie productiecapaciteit Danish Crown

In een interview met persbureau Reuters spreekt Valeur zelfs van 550 ontslagen in Denemarken en Duitsland. Als gevolg van een reductie van de productiecapaciteit in Essen met 40% zouden 400 banen verloren gaan. Danish Crown maakte eerder al bekend de uitbeenfabriek in Boizenburg, gelegen ten oosten van Hamburg, te willen sluiten. In de komende maanden wordt een groot deel van de activiteiten overgeheveld naar de locatie in Essen, gelegen ten zuidwesten van Bremen. Tegelijk gaat daar dus ook de slachtcapaciteit flink naar beneden. De Deense vleesverwerker beschikt op dit moment nog over een varkensslachterij, 2 runderslachterijen en 3 verwerkingsfabrieken in Duitsland. In totaal werken er zo’n 3.400 mensen.

Chinese vraag varkensvlees klein

Ondanks het versoepelen van de coronamaatregelen in China is de Chinese vraag naar varkensvlees nog steeds klein. Volgens Valeur is dit waarschijnlijk een gevolg van het feit dat mensen uit angst nog steeds restaurants mijden. Hij ziet op dit moment nog geen signalen dat de Chinese import snel gaat toenemen. China’s import van varkensvlees is in de afgelopen 18 maanden gehalveerd. Naast het feit dat de Chinezen nog maar weinig de deur uit gaan, is de importdaling ook een gevolg van het toegenomen lokale aanbod als gevolg van goede prijzen afgelopen zomer. Het Chinese landbouwministerie zou er bij de Chinese varkenshouders op aandringen de aanvoer te verlagen.

Danish Crown, jaarlijks goed voor bijna 20 miljoen varkens per jaar, opende in 2019 een verwerkingsfabriek net buiten Shanghai. De fabriek draait volgens Reuters momenteel op een derde van haar productiecapaciteit, ongeveer hetzelfde niveau als tijdens de lockdown.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin