Doorgaan naar artikel

Danish Crown gaat door met reorganiseren

Danish Crown gaat door met reorganiseren om de winstgevendheid te verbeteren. Ook komt meer focus op producten met toegevoegde waarde.

Slachterij van Danish Crown in het Deense Horsens. - Foto: Red Star Photography premium

Slachterij van Danish Crown in het Deense Horsens. - Foto: Red Star Photography

Danish Crown gaat door met reorganiseren om de winstgevendheid te verbeteren. Ook komt meer focus op producten met toegevoegde waarde.

Danish Crown wil de komende 2 jaar ruim € 200 miljoen aan besparingen doorvoeren om de winstgevendheid te verbeteren. De Deense vleesgigant kan naar eigen zeggen nog steeds moeilijk concurreren met andere Europese markten. Leden hebben bevestigd komend jaar zo’n 11 miljoen varkens te leveren. Dit volume vormt volgens de onderneming de basis voor aanscherping van het bedrijfsmodel en herstel van de concurrentiekracht.

Langdurige en scherpe afname van export

De druk op Danish Crown wordt voornamelijk veroorzaakt door een ongewoon langdurige en scherpe afname van de export naar belangrijke markten zoals China, Japan, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Korea. Voorheen was Danish Crown altijd in staat om alternatieve afzetkanalen buiten Europa te vinden tijdens periodes van afnemende verkopen in een of meer van de aantrekkelijke exportmarkten.

Hogere productiekosten rechtvaardigen

Wanneer de prijzen van bevroren varkensvlees op de wereldmarkten echter veel lager zijn dan de prijzen van vers varkensvlees in Europa, kan Danish Crown niet concurrerend blijven. Loonkosten en de kosten van het slachten, uitsnijden en uitbenen van varkens liggen in Denemarken volgens de onderneming meer dan € 0,13 per kilo hoger dan in landen als Duitsland, Polen en Spanje. Dat maakt het voor Deense varkenshouders niet aantrekkelijk genoeg om varkens aan Danish Crown in Denemarken te leveren. Reden voor de onderneming om zich te richten op producten met toegevoegde waarde om op deze manier de hogere productiekosten te rechtvaardigen.

Modern voedingsbedrijf

De leden van de coöperatie is een plan voorgelegd om Danish Crown te transformeren van een abattoir gericht op de schaaleconomie naar een modern voedingsbedrijf. In dit plan staan de verschillende opties om te snijden in de kosten beschreven. Zo moet stroomlijning van administratieve en ondersteunde functies de jaarlijkse kosten met ten minste € 33 miljoen verminderen. Ook wil Danish Crown de benutting van de slachthuizen en fabrieken verbeteren en vaker kiezen voor technische oplossingen. Dit moet de productiekosten met minstens € 67 miljoen verlagen.

Detailhandel, foodservice en industrie

Verkopen moeten gericht zijn op de belangrijkste klanten in de detailhandel, foodservice en industrie die waarde hechten aan datagestuurde traceerbaarheid en duurzaamheidseisen. Hierdoor zouden de inkomsten met € 67 miljoen moeten stijgen. De winstgevendheid van de Duitse slachtactiviteiten en de verwerkingsfabriek in China alsook de afronding van de investering in de nieuwe baconfabriek in het Verenigd Koninkrijk moeten zo’n € 34 miljoen opleveren. Danish Crown ziet ook kans te besparen op de inkoop van diensten en goederen. Daarbij zijn er mogelijkheden om de inkomsten van dochterondernemingen te verhogen. Dit kan samen leiden tot een bijdrage van € 67 miljoen.

Efficiëntie en optimale benutting van productiefaciliteiten

Genoemde besparingen en efficiëntieverbeteringen zijn volgens CEO Jais Valeur niet voldoende om de problemen op te lossen. Daarvoor zijn de genoemde aanpassingen van het bedrijfsmodel nodig. Tegelijk geeft hij aan het aan de leden verplicht te zijn de genoemde maatregelen door te voeren om de achterstand op andere Europese landen in te lopen. Efficiëntie en een optimale benutting van de productiefaciliteiten moeten de weg vrijmaken voor winstgevendheid in de voedingsindustrie. Als gevolg van het efficiëntieverbeteringsplan zal per direct een aantal ingrijpende wijzigingen in het management en de organisatie van de Danish Crown worden doorgevoerd.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin