Skip to content

Denemarken komt met actieplan voor plantaardig voedsel

Denemarken heeft het Nationale Actieplan voor Plantaardig Voedsel gepubliceerd.

Nieuws
Food
Denemarken Actieplan Plantaardig Voedsel

De Deense overheid wil dat voedingsproducenten hun plantaardige voeding zoveel mogelijk maken van Deense gewassen. Foto: Canva

Denemarken heeft het Nationale Actieplan voor Plantaardig Voedsel gepubliceerd. Hierin schetst het Ministerie voor Voedsel, Landbouw en Visserij hoe het land naar een meer plantaardig voedselsysteem kan bewegen.

Hiermee is Denemarken het eerste land ter wereld die een compleet actieplan lanceert om de consumptie en productie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Het plan richt zich op vijf gebieden in de keten.

Vijf ontwikkelingsgebieden

  • Het Deense beleid gaat inzetten op meer plantaardige gewassen door middel van subsidies en ontwikkelingsplannen;
  • Er moet meer samenhang komen tussen de schakels in de waardeketen;
  • Er moet meer plantaardige voeding verkocht worden;
  • De exportinspanningen voor plantaardig voedsel moeten verder ontwikkeld worden. In 2023 en 2024 moet de naamsbekendheid van de Deense plantaardige voedingssector vergroot zijn;
  • Onderzoek en innovatie moeten versterkt worden via publiek-private samenwerkingen.

Richting voor landbouw- en voedingssector

Tijdens de presentatie van het rapport zegt minister Jacob Jensen: “We hebben een actieplan nodig dat laat zien hoe we de gehele plantaardige waardeketen kunnen ondersteunen en daarmee kunnen bijdragen aan de noodzakelijke transitie. De productie van plantaardig voedsel is ook een unieke kans om de Deense voedselexport te vergroten en het voortouw te nemen op dit gebied. Met dit actieplan heeft het kabinet daarmee de richting aangegeven voor de verdere ontwikkeling van de landbouw- en voedingssector.”

Gewasdiversificatie

De Deense overheid wil dat voedingsproducenten hun plantaardige voeding zoveel mogelijk maken van Deense gewassen. Dit betekent dat er meer landbouwgrond moet komen voor plantaardige voedsel, nu 18% van het landbouwareaal. De regering heeft 578,5 miljoen DKK (€ 77.500) uitgetrokken om grotere gewasdiversificatie toe te passen. Daarnaast wordt 5,1 miljoen DDK (€ 684.000) gestoken in onderzoek naar commerciële zeewierproductie.

Voedingsrichtlijn aanpassen

Om de consumptie aan te wakkeren, zet de Deense overheid eerst in op eigen bestedingen. Er worden nieuwe eisen gesteld aan de inkopen van overheidsinstellingen. Daarnaast zet het land in op voedseleducatie bij kinderen en gaat de voedingsrichtlijn aangepast worden, mogelijk naar het model van de New Nordic Nutrient Recommendations.

Nationale Eiwitstrategie

Denemarken is het eerste land die een omvattend plan publiceert om plantaardige voeding te promoten. In Nederland is in 2020 de Nationale Eiwitstrategie gepubliceerd die focust op de productie van plantaardige eiwitten. In 2018 vroeg de EU alle lidstaten om met een eigen strategie te komen om zelfvoorzienend te worden in plantaardige eiwitten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin