Doorgaan naar artikel

Druk op Belgische foodbedrijven om hoge prijzen houdt aan

Belgische foodbedrijven

Pierre-Yves Dermagne, Belgische minister voor economie. Foto: ANP

De Belgische minister voor economie Pierre-Yves Dermagne laat de voedselprijzen in de supermarkten in zijn land vanaf nu elke maand controleren en vergelijken met die in het buitenland.

Als daarbij iets ‘verdachts’ wordt opgemerkt, dan wordt de concurrentiedienst ingeschakeld. Dermagne reageert daarmee op berichten dat steeds meer Belgen hun boodschappen doen in de buurlanden, Frankrijk voorop maar ook in Nederland en Duitsland.

Opvallende prijsverschillen worden doorgegeven aan de Belgische mededingingsautoriteit

Ook is de minister niet te spreken over de in zijn ogen slappe reactie van voedingsfederatie Fevia op de aanhoudende kritiek op de hoge voedingsprijzen. Fevia stelt dat de foodbedrijven ‘volop aandacht besteden aan de voedingsinflatie’, maar kaatst de bal terug naar de overheid die volgens haar zorgt voor te hoge belastingen en loonkosten. “Vanaf nu worden de voedingsprijzen systematisch gevolgd en vergeleken met onze buurlanden. Opvallende prijsverschillen worden doorgegeven aan de Belgische mededingingsautoriteit”, aldus de minister. Als die dienst constateert dat de verschillen abnormaal zijn, dan kan ze sancties opleggen zoals een verplichte prijsbevriezing.

Foodbedrijven in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk heeft supermarkt Tesco van haar leveranciers geëist dat ze de verkoopprijzen verlagen. Tesco heeft de foodbedrijven tijdens een bijeenkomst grafieken voorgelegd over bijvoorbeeld de daling van de graan-, transport- en energieprijzen en geëist dat zij die ontwikkelingen zo snel mogelijk volgen. Fabrikanten vinden dat Tesco de sterke stijging van de lonen ‘vergeet’, maar voelen zich toch verplicht om aan de eisen te voldoen om te voorkomen dat de grootste supermarkt van het land hun producten niet langer verkoopt.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin