Skip to content

Maaltijden bij Olympische Spelen vooral Frans, duurzaam en plantaardig

De Olympische Spelen in Parijs wordt de grootste cateringoperatie ter wereld, met miljoenen maaltijden. De nadruk ligt daarbij op plantaardig en duurzaam.

Updated on:
Business
Achtergrond
vegetarisch Olympische Spelen Frankrijk premium

Producent van vegetarische producten Garden Gourmet ontwikkelde speciaal voor de Olympische Spelen in Frankrijk vegetarische gerechten. - Foto: ANP/AP Photo/Michel Euler)

De Olympische Spelen deze zomer in Parijs wordt de grootste cateringoperatie ter wereld. Miljoenen maaltijden zijn nodig voor deze operatie. Dat voedsel moet voldoen aan de hoogste eisen. Minstens 80% van alles wat op tafel komt, moet Frans zijn. De nadruk ligt op plantaardig en duurzaam.

De voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Parijs zijn in volle gang. Vrijdag 26 juli 2024 barst het spektakel dat twee weken duurt, los. Eind augustus volgen de Paralympische Spelen. Alle sporters, vrijwilligers en journalisten moeten in het land waar voedsel een cruciale rol speelt, natuurlijk goed eten.

13 miljoen maaltijden

Het gaat om 13 miljoen maaltijden of eetmomenten voor 15.000 atleten, 26.000 mediavertegenwoordigers en 45.000 vrijwilligers. En al dat eten moet vooral Frans zijn, met nadruk op plantaardig en duurzaam. “Omdat ze allemaal, atleten, bezoekers, de media en vrijwilligers, in Frankrijk zijn, verwachten ze in het land van de gastronomie goed te eten.”

Dat is de rode draad in de Food Vision voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. “Wat zou het mooi zijn als de Spelen een kans bieden om een nieuwe manier van eten te introduceren in de stadions en sportarena’s. Parijs 2024 wil de Spelen gebruiken om te laten zien hoe creatief en duurzaam voeding kan worden geproduceerd voor een grootschalig internationaal evenement”, aldus de organisatie.

Tony Estanguet, voorzitter van het organisatiecomité, vat het samen: “Wat brengt mensen emotioneel samen en schept herinneringen over de hele wereld? Sport uiteraard, maar voeding komt daar vlak na. Voeding maakt deel uit van de Franse identiteit. Op die ‘art de vivre’ zijn we trots en die willen we tijdens de Spelen delen.”

Wat brengt mensen samen en schept herinneringen over de hele wereld? Sport uiteraard, maar voeding komt daar vlak na

Foodprofessionals kunnen zich op hun best presenteren

“Voor de atleten is voeding essentieel in de voorbereiding en voor het presteren, afgestemd op de verschillende behoeften en culturen uit de hele wereld. Voor toeschouwers maakt eten deel uit van hun toeristische verwachting en positieve culturele ervaringen. De smaak en het genieten van wat op hun borden komt, is een cruciaal onderdeel van hun herinneringen”, zegt Estanguet.

“Voor boeren en tuinders, cateraars, koks en foodambachtslieden zijn de Spelen een kans om hun producten en expertise op hun allerbest te presenteren. We willen daarbij iedereen betrekken die de Franse keuken tot leven brengt in het hele land. Meer plantaardig, meer lokaal, meer duurzaam en toch net zo lekker. Onze ambitie is om de creativiteit van de Franse cuisine te benutten voor de voedseltransitie.”

80% uit eigen land én met duurzaamheidslabel

Die 13 miljoen maaltijden vormen de grootste cateringoperatie die je in de wereld kunt vinden, benadrukt het Parijse organisatiecomité. De uitdaging is in de eerste plaats operationeel: hoe kun je iedereen bij de Spelen snel en optimaal van voeding voorzien. “Maar omdat deze Spelen plaatsvinden in Frankrijk én omdat de mensheid met nog nooit voorgekomen klimaat- en milieuproblemen wordt geconfronteerd, moet Parijs 2024 ook een stap verder gaan: iedereen in staat stellen goed én verantwoord te eten”, zegt Estanguet.

En hoe kun je dat beter doen dan eten uit eigen land te regelen, stelt iedereen die in Frankrijk bij de Spelen betrokken is. Daarom geldt als primaire eis dat minstens 80% van alles dat op tafel komt of verwerkt wordt uit eigen land komt. Dat moet dan ook over het hele land verdeeld zijn. Daardoor kan elke regio in Frankrijk zich presenteren.

Een even groot percentage van de voedingswaren of ingrediënten moet in ieder geval een duurzaamheidslabel hebben. Voor het biologische aandeel ligt de lat wat lager, maar nog altijd hoog op 30%. Wat lokale en regionale herkomst betreft, zijn de verwachtingen minder hoog gespannen. Een kwart van de voedingswaren moet ingekocht zijn binnen een straal van 250 kilometer.

Lees verder onder de foto

Lionel Plasmans, CEO van Ferme de Vaulerand, Alexandre Bompard, CEO van Carrefour, Tony Estanguet, voorzitter van de organisatie van de Franse Spelen en de voormalige Franse sportminister Laura Flessel inspecteren aardappelen tijdens een bezoek aan het teeltbedrijf dat zich klaarmaakt om aardappelen en groente te leveren aan de atleten. Foto: ANP/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Carrefour regelt voedselvoorziening tijdens Spelen

De organisatie van die voedselvoorziening is toevertrouwd aan winkelgigant en hoofdsponsor Carrefour. Die verwacht zo’n 600 ton van 150 verse producten aan te leveren. Carrefour heeft de afgelopen maanden, soms zelfs eerder, tientallen primaire producenten gecontracteerd om producten te leveren.

Onder hen bijvoorbeeld Lionel Plasmans die aardappelen en groente teelt op 480 hectare op zijn Ferme de Vaulerand, op slechts een paar kilometer van vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs: “Dit is een fantastische kans, iets om trots op te zijn. De aardappelen die straks op het bord van de atleten verschijnen, staan hier achter je op het veld. In totaal zullen we 18 ton leveren. Daarbij komt nog dat ik een fan ben van atletiek, ik heb kaartjes voor een flink aantal wedstrijden”, vertelt de teler tijdens een inspectiebezoek van Estanguet.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin