Doorgaan naar artikel

Duits voorstel om btw op zuivelvervangers te verlagen

Duitsland is een van de grootste verbruikers van plantaardige dranken in Europa. - Foto: ANP

Duitsland is een van de grootste verbruikers van plantaardige dranken in Europa. - Foto: ANP

In Duitsland is een voorstel ingediend om de btw op plantaardige dranken te verlagen. Op dit moment worden zuivelvervangers zwaarder belast dan koemelk.

Het voorstel is ingediend door Bondsdagleden Tim Klüssendorf (SPD) en Bruno Hönel (Die Grünen). Zij stellen dat plantaardige zuivelalternatieven te zwaar belast worden ten opzichte van melk. Op dit moment betaalt de consument 19% BTW over zuivelvervangers en 7% over reguliere zuivel. Hönel zegt dat de ‘ongelijke fiscale behandeling’ onbegrijpelijk is en inhoudelijk lastig vol te houden. De twee partijen willen het onderwerp bespreken in de onderhandelingen over de belastingen voor aankomend jaar. “Met de verandering in eetgewoonten van de afgelopen jaren en decennia is plantaardige melk voor velen een alledaags alternatief voor koemelk geworden. Bovendien is het klimaatvriendelijker”, aldus Hönel in de Duitse krant Die Welt.

Zuivelvervangers in Duitsland

Duitsland is een van de grootste verbruikers van plantaardige dranken in Europa, blijkt uit onderzoek van Good Food Institute. De verkoopwaarde van zuivelvervangers wordt geschat op € 552 miljoen in 2022. In Nederland ligt dit op € 106 miljoen.

Verbruiksbelasting op haverdrink

Waar in Duitsland wordt gekeken naar het verlagen van de prijzen van zuivelalternatieven, gaan de prijzen op 1 januari 2024 in Nederland juist omhoog. Haverdrink, rijstdrink, amandeldrink en kokosdrink worden allemaal duurder door de verhoging van de verbruiksbelasting. Deze dranken vallen onder de categorie ‘limonade’ en valt daarmee onder de suikerbelasting op frisdrank. Melk en andere zuiveldranken zijn van oudsher uitgezonderd van verbruiksbelasting. Sojadranken die wat vet- en eiwitgehalte overeenkomen met melkproducten vallen ook buiten de belasting.

Lees meer over

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin