Skip to content

Duitse importprijs voeding stijgt 15%

Importprijzen van voedingsmiddelen in Duitsland lagen in februari 15,3% hoger dan een jaar geleden.

Vlees in een Duitse supermarkt. Vooral importprijzen van rundvles stegen hard in Duitsland. - Foto: ANP premium

Vlees in een Duitse supermarkt. Vooral importprijzen van rundvles stegen hard in Duitsland. - Foto: ANP

Importprijzen van voedingsmiddelen in Duitsland lagen in februari 15,3% hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit prijsindexcijfers van het Duitse statistische bureau Destatis.

De importprijzen van rundvlees stegen in februari veel sterker dan de gemiddelde prijsstijging in de import van voedingsmiddelen in Duitsland. Ten opzichte van een jaar geleden is de import van rundvlees 23,2% duurder geworden. Opvallend daarbij is dat vooral dit jaar grote stappen worden gezet. Ten opzichte van januari werden de importprijzen voor dit vlees met 7,2% verhoogd, terwijl in voorgaande maanden telkens kleine wijzigingen werden doorgevoerd.

Varkensvlees nu nog goedkoper

Varkensvlees is tot en met februari de grote uitzondering in het vleesassortiment. Waar vlees in het algemeen flinke prijsverhogingen heeft ondergaan, was varkensvlees in februari nog goedkoper (-0,7%) dan een jaar geleden. Daarin zal snel verandering komen nu de varkensprijzen de afgelopen weken explosief zijn gestegen.

Pluimveevlees en eieren zijn het afgelopen jaar met meer dan een kwart in prijs gestegen. Opmerkelijk daarbij is dat de import vanuit niet-eurolanden sterker in prijs is gestegen dan de inkoop vanuit andere landen die de euro als betaalmiddel voeren. Import uit niet-eurolanden steeg bijna een derde in prijs.

Aardappelproducten werden afgelopen jaar niet of nauwelijks duurder. Daar komt met ingang van dit jaar verandering in. In januari stegen de importprijzen ten opzichte van de voorafgaande maand ineens met 6%. Een maand later kwam daar nog eens 1,7% bij. Al met al zijn deze producten nu op jaarbasis 8,3% in prijs gestegen.

Zetmeel en zuivel

Hetzelfde beeld zien we ook terug bij zetmeel en zetmeelproducten. Na de jaarwisseling gingen de importprijzen ineens met 18,6% omhoog. In februari volgde nog een verhoging met bijna 8%. Deze prijsverhogingen leveren daarmee het leeuwendeel aan de prijsverhoging van 34% op jaarbasis.

In het zuivelassortiment zijn melk en room bijna een derde duurder dan vorig jaar. Boter is zelfs nog iets meer in prijs verhoogd: plus 38%. Kaas en kwark noteren met 16,4% een prijsverhoging die een fractie groter is dan de gemiddelde stijging bij voedingsmiddelen.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin