Skip to content

Duitse voedselmakers boeken 18% meer omzet

Duitse voedselmakers premium

Foto: Canva

De Duitse producenten van voedingsmiddelen en diervoeders realiseerden vorig jaar 18,2% meer omzet. Dat blijkt uit cijfers van het statistische bureau Destatis. De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie boekte een omzetgroei van 23,4% het afgelopen jaar.

Duitsland telt in totaal 5.635 ondernemingen die voeding en veevoer produceren. Na een lichte teruggang in 2021 breidde het aantal bedrijven vorig jaar met 54 nieuwkomers uit. Dat komt neer op een groei van 1%. De bedrijven geven werk aan 580.000 werknemers. Dat zijn er zo’n 100.000 meer dan ruim 10 jaar geleden. Die werknemers zijn zo’n 5,6% meer gaan verdienen, zodat de totale loonlasten met 6,1% toenamen tot ruim € 19,8 miljard.

Omzet buitenland groter

De totale omzet van de bedrijven steeg naar € 195 miljard. Daarmee kwam € 30 miljard meer in de kassa dan in 2021. Ruim driekwart van de omzet wordt behaald door verkopen op de binnenlandse markt. Een kwart van de omzet komt dus uit het buitenland. De omzetgroei in het buitenland was met 19% wel net iets groter dan de toename van een kleine 18% op de binnenlandse markt.

Lees ook: Voedingsindustrie boekt 23,4% meer omzet

Afhankelijk van ontwikkelingen op thuismarkt

Het geeft echter wel aan dat de Duitse voedingsmiddelenbedrijven sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op hun thuismarkt. In 2021 kregen de bedrijven op de binnenlandse markt nog een omzetdaling te verwerken van 1%. Daar stond echter een omzetgroei van meer dan 6% in het buitenland tegenover. Dat laatste zorgde er nog net voor dat de totale omzet nog een fractie toenam.

Drankenindustrie in Duitsland

De drankenindustrie in Duitsland realiseerde afgelopen jaar 10,8% meer omzet. Er vloeide bij deze bedrijven zo’n € 23,5 miljard in de kassa’s. De drankenproducenten zijn met een aandeel van 86% nog afhankelijker van de verkopen op de binnenlandse markt. Duitsland telt 558 producenten van dranken. Het totale aantal drankproducenten nam afgelopen jaar met 2,3% af. Deze industrie geeft werk aan 62.406 mensen.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin