Doorgaan naar artikel

Minder export voedingsmiddelen

Foto: Canva

Foto: Canva

De Nederlandse economie krimpt in het tweede kwartaal van 2023 met 0,3% ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar. Daarmee krimpt de economie (oftewel: het bruto binnenlands product) voor het tweede kwartaal op een rij en is formeel sprake van een recessie. De krimp komt vooral omdat Nederland minder producten exporteert en huishoudens minder kopen.

De export van goederen was in juni 1,5% minder dan een jaar eerder. Vooral voedingsmiddelen, chemische producten en metaalproducten zijn minder geëxporteerd. De cijfers over juni zijn de meest recente die nu beschikbaar zijn, maar volgens het CBS zijn de omstandigheden voor export nu – in augustus – slechter dan in juni.

Exportradar

Het CBS houdt hiervoor een zogenoemde exportradar bij, die kijkt naar 6 relevante factoren voor de goederenexport: de industriële productie en het producentenvertrouwen in Duitsland, de wisselkoersen, het oordeel orderpositie in het buitenland, en de exportorders en het producentenvertrouwen in de hele Eurozone.

Al die factoren zijn voor deze maand minder positief dan in juni. Het Duitse en Europese producentenvertrouwen zijn negatiever, de ontwikkeling van de wisselkoersen was ongunstiger en de groei van de Duitse industriële productie is omgeslagen in een krimp.

Landen om ons heen beter

De landen om ons heen doen het beter. In de meeste andere landen is sprake van lichte groei of stagnatie. Het CBS laat weten dat de Nederlandse economie de afgelopen jaren sinds de coronapandemie desondanks harder is gegroeid dan die van de meeste andere Europese landen.

Geen zorgen

Economen van de Rabobank en ABN Amro zeggen tegen het ANP dat Nederland zich op korte termijn geen zorgen hoeft te maken over een economische crisis, ondanks de recessie. Dit doordat er nog altijd een groot tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, en dat is niet zo in een crisis. Econoom Frank van Es van RaboResearch heeft goede hoop dat de economie dit kwartaal weer groeit; Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO denkt dat de economie de komende tijd blijft kwakkelen tussen lichte groei en lichte krimp.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin