Skip to content

Efsa acht eiwit uit waterlinzen veilig voor consumptie

De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa beoordeelt een eiwitconcentraat uit waterlinzen (eendenkroos) als veilig voor consumptie.

Nieuws
Food
Waterlinzen premium

Het waterlinzen-eiwitconcentraat wordt geproduceerd uit twee soorten waterlinzen. Foto: Ton Kastermans

De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa beoordeelt een eiwitconcentraat uit waterlinzen (eendenkroos) als veilig voor consumptie.

Het gaat om een Novel Food-aanvraag die het Nederlandse Rubisco Foods, voorheen ABC Kroos, indiende in 2018. Bijna vijf jaar duurde het beoordelingsproces van het voedingsmiddel.

Nog niet meteen de markt op

“Deze positieve beoordeling door Efsa is voor ons de bevestiging waar we op hoopten. Nu willen we verder. We kunnen onze plannen nu verder uitwerken”, zegt Sjoerd Jansen, General Manager bij Rubisco Foods in een persbericht. Het product mag niet meteen de markt op. Daarvoor moet eerst het Europees Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders nog een besluit nemen op basis van de risicobeoordeling van Efsa.

Twee soorten waterlinzen

Het waterlinzen-eiwitconcentraat wordt geproduceerd uit twee soorten waterlinzen. Deze worden geteeld in bassins in kassen. De eiwitfractie wordt gescheiden van het plantaardig materiaal, waarna de fractie wordt gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het resultaat is een groen poeder dat voor 64% bestaat uit eiwit. Dit kan worden gebruikt als voedselingrediënt in verschillende voedselcategorieën, waaronder dranken, graanrepen, brood en noedels of als voedingssupplement. Het poeder bevat alle essentiële aminozuren, in vergelijkbare hoeveelheden met soja-eiwit.

Rubisco Foods wil verder opschalen

Rubsico Foods wil nu graag verder opschalen, zo zegt Jansen: “Momenteel opereren we al vanuit onze pilot plant. Hier optimaliseren we ons productieproces en produceren we samples. Op kleine schaal, zeg maar. De komende maanden richten we ons vooral op het uitbreiden van onze teeltfaciliteiten. Met als doel onze schaalvergroting. En natuurlijk willen we een afzetmarkt ontwikkelen. Om dit tot een succes te maken, is samenwerking essentieel. Daarom zijn we momenteel op zoek naar de juiste partners.”

Lees ook: Verbetering plantaardig product begint vaak bij grondstof

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin