Doorgaan naar artikel

Extra babyvoeding vanuit Nederland naar de VS

Nestlé is gestart met het verhogen van de export van babyvoeding vanuit Nederland en Zwitserland naar de Verenigde Staten (VS).

Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Nestlé is gestart met het verhogen van de export van babyvoeding vanuit Nederland en Zwitserland naar de Verenigde Staten (VS). Dit om snel een einde te maken aan de in de VS ontstane tekorten. De productie in Nunspeet is verdrievoudigd, zo laat een woordvoerster in Nederland weten.

Ook in het afgelopen halfjaar is door Nestlé al flink meer babyvoeding vanuit Nederland naar de VS geëxporteerd als gevolg van toegenomen vraag. De fabriek in Nunspeet beschikt volgens de woordvoerster over voldoende capaciteit om de extra productie aan te kunnen. Wel is een geplande aanpassing aan een van de productielijnen tijdelijk uitgesteld.

Zowel Nestlé als Danone werken aan het verhogen van de productie van babyvoeding om de tekorten in de VS aan te pakken. De tekorten zijn ontstaan als gevolg van het stilleggen van een fabriek van Abbot Laboratories in Sturgis, gelegen in de staat Michigan, vanwege onderzoek naar een besmetting met onder meer salmonella. De tekorten in combinatie met verstoringen in de leverketen en het hamsteren van producten hebben er volgens Reuters voor gezorgd dat eind april landelijk tot 40% van de producten uitverkocht waren.

Certificering voor import noodzakelijk

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich persoonlijk ingezet om tekorten aan babyvoeding aan te pakken. Afgelopen donderdag 12 mei had hij een ontmoeting met directies van grote fabrikanten zoals Mead Johnson en Gerber (Nestlé) en retailers, zoals Target en Walmart.

’s Werelds grootste voedingsbedrijf heeft nu per vliegtuig met spoed extra babyvoeding van de merken Gerber Good Start Extensive HA uit Nederland en Alfamino uit Zwitserland naar de VS geëxporteerd. Nestlé geeft prioriteit aan deze producten omdat ze geschikt zijn voor baby’s met een allergie voor koemelkeiwit, zo meldt een woordvoerder aan Bloomberg.

FrieslandCampina niet actief in VS

De Amerikaanse voedsel- en drugsautoriteit FDA is gevraagd de regels voor import van een aantal soorten babyvoeding tijdelijk te versoepelen. FrieslandCampina, eveneens een grote exporteur van babyvoeding, laat weten te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Tot nu toe is de zuivelonderneming vrijwel niet actief op de Noord-Amerikaanse markt. Dat heeft onder meer te maken met de specifieke eisen voor import en de aanwezigheid van andere sterke merken. Een woordvoerder geeft aan dat voor export naar de VS een aparte certificering nodig is. Dat is een tijdrovend proces. Bedrijven die al naar de VS exporteren, beschikken over de nodige certificering en hoeven daardoor alleen hun export uit te breiden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin