Skip to content

Extra regels plantaardige zuivelvervangers van tafel

Er komen in de EU toch geen aanscherpingen voor verpakkingen van plantaardige zuivelalternatieven.

Haverdank in een supermarkt. - Foto: ANP premium

Haverdank in een supermarkt. - Foto: ANP

Er komen in de Europese Unie toch geen aanscherpingen voor de verpakkingen van plantaardige alternatieven voor zuivel zoals soja- en haverdrank.

De initiatiefnemers van het amendement waarin dit geregeld zou worden, hebben hun voorstel in getrokken, ondanks de instemming van het Europees Parlement ervan in oktober vorig jaar. Een petitie van ProVeg International, een organisatie voor plantaardige voeding, werd 457.000 keer ondertekend. Ook andere milieu- en natuurorganisaties ondersteunden de actie om de aangescherpte regelgeving tegen te gaan.

Verbod voor zuivelbenaming blijft van kracht

Met de aanscherping zouden verwijzingen naar zuivel op de verpakkingen, zoals ‘alternatief voor melk’ niet meer op de verpakking mogen staan en ook de gelijkvormige verpakking zou te veel gelijkenis met zuivel hebben. Het verbod voor de benaming met zuivel, zoals sojamelk of havermelk blijven wel van kracht.

Het voorstel, amendement 171, was afkomstig van de Franse socialistische Europarlementariër Eric Andrieu met als doel te voorkomen dat de verschillen tussen zuivel en plantaardige alternatieve vervagen.

Verduurzamen voedselsysteem

Bedrijven die zuivelalternatieven maken zijn blij met de stap. Ze zien het schrappen van de regelgeving als een wegnemen van een obstakel naar het verduurzamen van het voedselsysteem.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin