Skip to content

Fevia: 70% van bedrijven verandert receptuur door hoge prijzen

70% van de voedingsbedrijven recepturen aangepast.

FEVIA-CEO Bart Buysse. - Foto: Belga premium

FEVIA-CEO Bart Buysse. - Foto: Belga

De Belgische branchevereniging voor de voedingsmiddelenindustrie Fevia waarschuwt voor grote prijsstijgingen.

Door de grote prijsstijgingen van grondstoffen en energie heeft 70% van de voedingsbedrijven recepturen aangepast of is dat van plan. Tegen de Vlaamse nieuwssite Vilt.be zegt Anthony Botelberge, voorzitter van Fevia: “Tijdens de pandemie stonden veel voedingsbedrijven voor hete vuren door sterk gestegen kosten voor grondstoffen, energie, verpakkingen en transport. Het leek er begin dit jaar op dat we die brand eindelijk geblust kregen, maar de oorlog in Oekraïne blijkt een enorme brandversneller.”

Granen, olie en boter

De prijzen voor essentiële ingrediënten voor voeding, zoals granen en olie, waren voor de Russische inval al 36% hoger dan anderhalf jaar geleden, blijkt uit een cijfervoorbeeld van Fevia. Bij boter is zelfs sprake van een stijging van 75%. 9% van de Belgische voedingsbedrijven gaat zelfs de productie van bepaalde producten of verminderen of helemaal stopzetten.

Problemen door hoge energieprijzen

Ook voorziet Fevia veel problemen door de hoge energieprijzen. In België heeft 6 op de 10 voedingsbedrijven ten minste een gedeeltelijk variabel energiecontract. In het slechtste geval betekende dat in 2021 een vervijfvoudiging van de energierekening. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de Nederlandse brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie, voorziet deze problemen ook. “Door de hoge tarieven zijn er veel bedrijven die op dit moment niet durven beslissen en bestellingen dus uitstellen. Voedingsbedrijven moeten nu echter vaak al contracten sluiten voor hun grondstoffen om binnen 6 maanden een product te kunnen leveren”, zegt Botelberge.

Herzien van afgelopen inkoopcontracten

Fevia roept op tot het herzien van de afgelopen inkoopcontracten door retailers. “We merken helaas nog steeds dat de grootwinkelbedrijven nauwelijks openstaan om te spreken over de onvermijdelijke prijsstijgingen”, aldus Fevia-CEO Bart Buysse.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin