Skip to content

Frankrijk als lichtend voorbeeld in Europese Unie

De plannen van EU-voorzitter Frankrijk voor de landbouw zijn ook gunstig voor de Nederlandse boer.

Updated on:
Column
Sustainable food
De Franse president Emmanuel Macron wil zich tegen iedereen te verzetten die het gelijke speelveld voor EU-landbouwproducten niet respecteert. - Foto: ANP/AFP premium

De Franse president Emmanuel Macron wil zich tegen iedereen te verzetten die het gelijke speelveld voor EU-landbouwproducten niet respecteert. - Foto: ANP/AFP

Frankrijk vervult tot en met 31 juni het voorzitterschap van de Europese Unie. Zoals elk voorzitterschap kent deze enkele prioriteiten. De belangrijkste hiervan bevinden zich op het vlak van de klimaattransitie.

Frankrijk wil meer doen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050 en de 55% reductie van broeikasgassen in 2030. Dit betekent concreet voor de landbouw dat er Europees wordt ingezet op een uitfasering van pesticiden en de lang aangekondigde revisie van de zogenoemde ‘Sustainable Use of Pesticides Directive’ (SUD). Dit draagt bij aan de doelstellingen van de Farm-to-Fork-strategie om in 2030 de helft minder pesticiden te gebruiken.

Deze plannen drijven de prijs op van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen en zetten het verdienvermogen van de boer onder druk. Echter, dit is niet het hele verhaal. De Europese Unie is wereldwijd de grootste exporteur van agrifood-producten. Door de standaarden te verhogen en de landbouw te verduurzamen, wordt gezorgd voor een competitievere Europese Unie met meer hoogwaardige en toekomstbestendige producten.

Vrijhandelsakkoorden stoppen voor gelijk speelveld

De Franse plannen zijn daarom vooral Europese plannen en dienen daarom ook de individuele Nederlandse boer. Zo kondigde de Franse president Macron zelfs aan zich tegen iedereen te verzetten die in de naam van vrijhandel het gelijke speelveld voor Europese landbouwproducten niet respecteert en ondermaatse landbouwproducten verhandelt. Dit zette hij kracht bij door het voornemen uit te spreken te willen stoppen als EU met de vrijhandelsakkoorden met Chili en Nieuw-Zeeland. Akkoorden die volgens Frankrijk te toegeeflijk zijn qua landbouwstandaarden, wat weer ten koste gaat van de Europese boeren.

Franse plannen ook goed voor Nederlandse boer

Ook voor de Nederlandse boeren zijn de plannen financieel gunstig, omdat zij op grote schaal exporteren. De Franse plannen zorgen voor een gelijk speelveld voor alle Europese boeren en bieden bescherming tegen oneerlijke concurrentie.

Het oude beeld van de Fransen die ontwikkelingen binnen de landbouw tegenhouden ten faveure van de individuele Franse boer, klopt definitief niet meer. Onder het Franse presidentschap worden plannen uitgerold voor de Europese landbouw en hier heeft de Nederlandse boer juist baat bij.

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin