Doorgaan naar artikel

Frankrijk wil alsnog verbod op vleesnamen voor plantaardig

Frankrijk heeft een nieuw verbod afgekondigd op het gebruik van aanduidingen als steak, spare ribs of ham voor plantaardige producten.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva

Foto: Canva

Frankrijk heeft een nieuw verbod afgekondigd op het gebruik van aanduidingen als steak, spare ribs of ham voor plantaardige producten.

“Met dit nieuwe decreet willen we een eind maken aan misleidende claims door namen te gebruiken die een verband leggen met vlees voor producten die dat niet bevatten”, aldus minister van landbouw Marc Fesneau.

De regering in Parijs probeerde dat al eerder, maar dat verbod werd geschrapt door de Franse Raad van State omdat de omschrijvingen te vaag waren. Fesneau houdt echter voet bij stuk: “Het is een zaak van transparantie en loyaliteit die overeenkomt met de wettelijke verwachtingen bij consumenten en producenten.” Met dat laatste verwijst hij met name naar de veehouderij en vleesindustrie die voortdurend heeft aangedrongen op een verbod van vleesaanduidingen op plantaardige vleesalternatieven.

Woede van vleesproducenten

Een theoretisch verbod was al opgenomen in een wet op de etikettering van voedsel van juni 2020. Het kostte de regering echter twee jaar om de regels uit te werken. Toen vorig jaar juni eindelijk een decreet werd gepubliceerd, haalde de Conseil d’Etat tot woede van de vleesproducenten een streep door de rekening. “De regering heeft sindsdien gewerkt aan het uitwerken van een nieuw voorstel, rekening houden met de bevindingen van de Conseil d’Etat”, aldus het ministerie. De nieuwe regeling bevat daarom ook een lange lijst van specifieke voedingswaren met plantaardige eiwitten waarvoor het verbod gaat gelden. Fabrikanten krijgen drie maanden de tijd om de nieuwe regels in de praktijk uit te voeren.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin