Frankrijk wil weer korting op voeding toestaan

06-07 | |
Le Maire vindt dat Franse supermarkten weer korting mogen geven op levensmiddelen.
Le Maire vindt dat Franse supermarkten weer korting mogen geven op levensmiddelen. Foto: ANP

De Franse minister voor economische zaken Bruno le Maire wil dat supermarkten weer 50% korting mogen geven op levensmiddelen. Dan zouden 2-voor-1 aanbiedingen weer mogelijk zijn.

Om de marge voor boeren en verwerkers te beschermen, geldt momenteel in Frankrijk een wettelijk maximum van 33% voor aanbiedingen van voedingsmiddelen.

Sterk stijgende prijzen

Le Maire vindt de maatregel nodig gezien de sterk stijgende prijzen voor voedingsmiddelen. Gezinnen die moeite hebben om rond te komen, kunnen dan in ieder geval profiteren van forse kortingen in de supermarkt.

Maar het idee stuit direct op forse kritiek van zowel de voedingsindustrie als de boeren. “Het is belangrijk erop te wijzen dat die aanbiedingen worden gefinancierd door de voedingsbedrijven en niet door de supermarkten. De voedingssector, die al jaren wordt geplaagd door zeer slechte commerciële verhoudingen en nu ook nog door een historische inflatie, moet een structurele herwaardering krijgen in ons land”, stelt de associatie van voedingsfabrikanten Ania.

Spoedoverleg

Boerenbond FNSEA vindt dat de minister de voedingscrisis probeert op te lossen over de ruggen van de boeren en tuinders. Voorzitter Christiane Lambert: “De winkelbedrijven en de voedingsfabrikanten zullen geen cent inleveren op hun marge, het verlies komt dus bij ons terecht.” De bond voert deze week spoedoverleg met de minister om te proberen hem op andere gedachten te brengen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer