Skip to content

Frans verbod op vleesnaam voor vegaproduct in de wacht

Het Franse verbod op vleesnamen voor vegaproducten is door de Franse Raad van State in de wacht gezet.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Verbod vleesnaam Frankrijk

Volgens de Franse vleesindustrie zouden termen als vegetarische ham of veganistische worst verwarrend zijn voor de consument. Foto: Canva

Het Franse verbod op vleesnamen voor vegaproducten is door de Franse Raad van State in de wacht gezet. In februari keurde de Franse regering deze wet goed.

Net voor de ingangsdatum zet de Franse Raad van State het verbod op vleesnamen voor vegaproducten weer in de ijskast. Per 1 mei, als het verbod in werking zou treden, konden plantaardige vleesvervangers geen termen als ‘steak’, ‘worst’ of ‘spek’ in de naam gebruiken.

Lees ook: Frankrijk verbiedt vleesnaam voor vegaproduct

Frankrijk kan, volgens de Franse Raad van State, als lidstaat van de Europese Unie niet dit soort aanduidingen op producten reguleren. De Raad zet daarom vraagtekens bij de wettigheid van het verbod.

Verbod op vleesnaam alleen voor Franse product

Het verbod op vleesnamen reikt ver wat betreft de producten die eronder vielen, maar geldt alleen voor Franse producenten. Niet alleen plantaardige alternatieven voor vlees mogen geen vleestermen in de naam hebben, ook andere organismen vallen eronder. Producten gemaakt van mycoproteïnen bijvoorbeeld. Producten van buiten Frankrijk zijn niet verplicht hun namen te wijzigen. Franse fabrikanten van alternatieve eiwitten protesteerden dat dit hun concurrentiepositie in hun thuismarkt bemoeilijkt.

Lees ook: Franse fabrikanten vleesvervangers willen af van verbod vleesnamen

Onhaalbaar voor ingangsdatum

De Franse rechter geeft in zijn beslissing aan dat het verbod te vroeg ingaat onder andere voor Franse producenten van alternatieve eiwitten. Door de strikte wetgeving is wijziging van de productnaam, maar ook de verpakking nodig en dit is niet haalbaar voor 1 mei aanstaande. Veel producten zouden dan uit het schap worden gehaald. De producenten van alternatieve eiwitten zijn blij dat de Raad van State in hun voordeel heeft bepaald.

Vegaonvriendelijk beleid

Frankrijk is niet het enige land dat probeert vervangers van dierlijke producten aan banden te leggen. In Zuid-Afrika is al een verbod op vleesnamen ingevoerd. In het Afrikaanse land speelt nu een juridische strijd over of een vegaproduct met een verkeerde naam in het schap mag blijven liggen. ItalIë verbood eerder al kweekvlees en wil ook een wet op benamingen van alternatieven voor vlees.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin