Skip to content

Zuid-Afrika mag vleesvervanger met vleesnaam niet in beslag nemen

Zuid-Afrika mag vleesvervangers die een vleesnaam hebben niet in beslag nemen.

Nieuws
Food
Foto: Canva

Foto: Canva

Zuid-Afrika mag vleesvervangers die een vleesnaam hebben niet in beslag nemen.

Dat bepaalde het Hooggerechtshof van dat land recent. Eerder al besliste het Hooggerechtshof dat Zuid-Afrika tijdelijk moest wachten met het in beslag nemen van producten nadat het die actie had aangekondigd. Een beslissing voor onbepaalde tijd is nu genomen, zo blijkt uit een verklaring van Consumer Goods Council van Zuid-Afrika (CGCSA)

Het ministerie van landbouw verbood vorig jaar het gebruik van vleesbenamingen voor vleesvervangers. Het constateerde dat er veel vleesalternatieven worden aangeboden met productnamen die voorgeschreven zijn voor verwerkte vleesproducten. Het wilde daarop vleesalternatieven die in het land worden verkocht en die namen dragen als ‘worst’ of ‘hamburger’ in beslag nemen. De reden hiervoor was dat de producten niet voldoen aan de bestaande wettelijke definitie van ‘verwerkt vlees’.

Nieuwe regels rond plantaardige producten

Het verbod om producten in beslag te nemen, geldt gedurende een onderzoek dat nog loopt naar de maatregel die het ministerie in wil stellen tegen de vleesvervangers. De CGCSA had als argument in de zaak, die het had aangespannen, aangedragen dat er geen wettelijke basis was voor het verbod op vleesbenamingen. De directeur van de organisatie stelt in een reactie dat hij hoopt dat het ministerie samen wil werken met industriepartijen aan kaders rondom plantaardige producten plaats van dat er nieuwe regels worden opgelegd.

Lees ook: Gebruik termen vega, vegan en plant based vraagt om duidelijkheid

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin