Rechter Zuid-Afrika: uitstel inbeslagname vleesvervanger met vleesnaam

23-08 | |
Benamingen als ‘nuggets’, ‘braadworst’ en ‘bbq ribs’ mogen volgens een verordening alleen gebruikt worden voor bewerkt vlees. – Foto: Canva/antoninavlasova
Benamingen als ‘nuggets’, ‘braadworst’ en ‘bbq ribs’ mogen volgens een verordening alleen gebruikt worden voor bewerkt vlees. – Foto: Canva/antoninavlasova

Producenten van vleesvervangers hoeven voorlopig niet bang te zijn dat de Zuid-Afrikaanse overheid hun producten uit de schappen haalt omdat er ‘nugget’ of ‘gehaktbal’ op staat. Het hooggerechtshof in Zuid-Afrika oordeelde eind vorige week dat een geplande inbeslagname niet mag starten.

De Zuid-Afrikaanse overheid, in de vorm van het ministerie van landbouw, kondigde in juni aan een verbod in te stellen op het gebruik van vleesnamen op vleesvervangers. Benamingen als ‘nuggets’, ‘braadworst’ en ‘bbq ribs’ mogen volgens een verordening alleen gebruikt worden voor bewerkt vlees. Het ministerie stelde dat het producten die nog wel vleesnamen droegen uit de schappen gaat halen. Vorige week maakte het overheidsorgaan bekend dat de inbeslagname 22 augustus zou beginnen. Non-profitorganisatie ProVeg stak daar een stokje voor en stapte naar de rechter. Het Hooggerechtshof besliste dat er nog een beroep loopt tegen de beslissing die het ministerie in juni nam. Daardoor kan de inbeslagname niet van start gaan.

Een definitieve en volledige beslissing laat dus op zich wachten. Voor 17 november gaan de partijen terug naar de rechtbank om te bepalen of het bevel blijvend is. Proveg hoopt echter dat er voor die tijd gesprekken kunnen worden gevoerd buiten de rechtszaal tussen de overheid en de producenten om tot een oplossing te komen.

Kloosterman


Beheer