Doorgaan naar artikel

Franse agrifood-export zit flink in de lift

Frankrijk heeft in de eerste 3 kwartalen voor € 50,6 miljard aan agrifoodproducten uitgevoerd.

Geüpdatet op:
Business
Handel
Nieuws
Foto: Van Assendelft Fotografie premium

Foto: Van Assendelft Fotografie

Frankrijk heeft in de eerste 3 kwartalen van dit jaar voor € 50,6 miljard aan agrifoodproducten kunnen exporteren.

Dat is 10,9% meer dan in dezelfde periode in 2020. De import van dergelijke producten nam in dezelfde periode toe met 8,2% naar bijna € 41,8 miljard. Door die ontwikkelingen nam het saldo op de handelsbalans met ruim € 1,5 miljard toe naar bijna € 5,4 miljard.

Export van wijn en champagne gegroeid

De groei zit vooral in de export van wijn en champagne die met € 8 miljard een goede 18% hoger lag dan een jaar eerder. Dat komt onder meer door de heropening van de horeca in veel landen, alsmede door de versoepelingen van de Amerikaanse invoerheffing op agrarische producten uit de EU.

Vlees en vleesproducten

Verder kon Frankrijk voor € 3,6 miljard aan vlees en vleesproducten exporteren. Dat is een goede € 0,5 miljard meer dan een jaar eerder, waarbij met name de export naar de EU-buurlanden waaronder Nederland, op een hoger niveau lag. Aan de andere kant kwam de invoer van vlees en vleesproducten met bijna € 4,6 miljard ruim € 0,4 miljard hoger uit. De Franse handelsbalans voor deze productcategorie vertoont daarmee nog altijd een tekort van rond de € 1 miljard.

Ruwe agrarische grondstoffen

Bij de ruwe agrarische grondstoffen kwam de export over 9 maanden gezien met ruim € 10,7 miljard een goede 3,5% lager uit dan een jaar eerder. Het handelsoverschot voor granen vertoonde daardoor een ruime halvering naar bijna € 900 miljoen. Aan groente, bloemen en planten werd voor € 1,8 miljard geëxporteerd, maar voor € 2,8 miljard ingevoerd, waardoor op deze post een tekort van rond de € 1 miljard is ontstaan.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin