Skip to content

Franse boeren voeren actie voor betere prijzen

Boeren verkopen hun producten (eieren, melk, brood, salade en vlees) voor een E.Leclerc-supermarkt om de lage prijzen van grote retailers aan de kaak te stellen. Foto: ANP

Boeren verkopen hun producten (eieren, melk, brood, salade en vlees) voor een E.Leclerc-supermarkt om de lage prijzen van grote retailers aan de kaak te stellen. Foto: ANP

Franse boeren hebben in diverse plaatsen actie gevoerd voor hogere prijzen.

In een winkelcentrum in Saint-Herblain bij Nantes verkochten de boeren voor de deur van een hypermarkt zelf melk, eieren en vlees voor een prijs die hen voldoende inkomen oplevert. Zo rekenden ze voor een fles melk 90 cent. In Lyon trokken enkele honderden boeren met tractoren naar het centrum en ook in Clermont-Ferrand werd actie gevoerd. ‘We willen een beloning, geen fooi’, stond in Lyon op de spandoeken.

Niet aan de wet houden

De boeren protesteren daarmee tegen de komende herziening van het GLB, maar vooral tegen de manier waarop supermarkten de prijs voor hun producten bepalen. Volgens de boerenbonden houden verwerkers en winkelbedrijven zich niet aan de wet – de Loi Egalim – die de boer een voldoende inkomen moet verzekeren. Ook ondersteunen ze een vorige week uitgebracht rapport, waarin staat dat de productiekosten voor boeren en tuinder leidend moeten zijn bij de prijzen die de verwerker betaalt en ook de prijs die dat verwerkend bedrijf zelf van de grote supermarkten ontvangt. Dat rapport is op verzoek van minister Julien Denormandie van landbouw opgesteld door de vroegere directeur van supermarkt Système U, Serge Papin.

Het cynische is dat het maar gaat om een paar cent per liter

“De producent moet betaald worden op basis van de productiekosten. We willen hier laten zien dat dat mogelijk is. Het cynische is dat het maar gaat om een paar cent per liter, dan kan iedereen op een waardige manier leven”, aldus Mickaël Trichet, voorzitter van de regionale boerenbond FNSEA in Nantes.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin