FrieslandCampina-dochter Maleisië reorganiseert productie

30-11-2022 | |
FrieslandCampina-dochter Maleisië reorganiseert productie
Ook in de nieuwe fabriek gaat de zuivelonderneming geen melkpoeder meer produceren. Foto: Canva

Dutch Lady Milk Industries (DLMI) stopt eind mei 2023 met de productie van melkpoeder in de oude fabriek in Petaling Jaya, een satellietstad van hoofdstad Kuala Lumpur.

Honderd werknemers verliezen hun baan. Dat heeft de FrieslandCampina-dochter in Maleisië bekendgemaakt.

Dutch Lady is een van de bekendste zuivelmerken in Maleisië en FrieslandCampina heeft in DLMI een minderheidsbelang van 49,04%. DLMI bouwt momenteel een nieuwe moderne zuivelfabriek in het zo’n 50 kilometer onder Kuala Lumpur gelegen Bandar Enstek. Het ging in eerste instantie om een investering van omgerekend rond de € 85 miljoen, maar recent maakte de beursgenoteerde onderneming bekend dat de kosten zijn opgelopen naar zo’n € 117 miljoen. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de opname van extra investeringsuitgaven en aan ongekende inflatiecijfers die de kosten van materialen, brandstof en arbeid aanzienlijk hebben verhoogd.

FrieslandCampina-dochter behoudt bedrijfsmodel

Ook in de nieuwe fabriek gaat de zuivelonderneming geen melkpoeder meer produceren. Melkpoeder voor de Maleisische markt betrekt de onderneming voortaan van FrieslandCampina. De zuivelonderneming geeft aan de productie te willen optimaliseren. Ook een aantal andere productielijnen worden komende twee jaar stilgezet. Desondanks blijft het bedrijfsmodel van DLMI ongewijzigd , zo geeft algemeen directeur Ramjeet Kaur Virik aan. DLMI produceert onder meer yoghurts en dagverse en langhoudbare melk. De reorganisatie van de productie is volgens haar nodig om ook op de lange termijn succesvol te kunnen zijn. DLMI realiseerde het derde kwartaal van het huidige boekjaar (eindigend 30 september) een omzet van € 73 miljoen (+16%). De nettowinst kwam uit op € 5,3 miljoen (+20%).

Belangrijke exportmarkten voor FrieslandCampina

FrieslandCampina-topman Hein Schumacher noemde vorig jaar Indonesië, de Filipijnen en Maleisië belangrijke exportmarkten, die de meeste winst aanbrengen. Reden om flink in deze markten te investeren. Zo investeert FrieslandCampina ook € 250 miljoen in een nieuwe zuivelfabriek in Indonesië. In Frisian Flag Indonesia heeft de zuivelonderneming een belang van 95%. In de Filipijnen bezit FrieslandCampina ook nagenoeg alle aandelen in zuivelonderneming Alaska Milk.

De nieuwe fabriek in Maleisië wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen.

Willem Veldman


Beheer