Nieuwbouw Frisian Flag Indonesia op schema

21-11 | |
Na de nieuwbouw van Frisian Flag Indonesia wordt de bestaande fabriek volledig ingericht op de productie van kindervoeding. Foto: ANP
Na de nieuwbouw van Frisian Flag Indonesia wordt de bestaande fabriek volledig ingericht op de productie van kindervoeding. Foto: ANP

FrieslandCampina start in augustus 2023 de eerste nieuwe productielijnen in Indonesië op voor de verkoop van gesuikerde gecondenseerde melk.

Dat zegt financieel directeur van Frisian Flag Indonesia, Marco van Veen, in ledenblad Melk. Vooralsnog ligt de bouw van het nieuwe productiecomplex, vergelijkbaar met locaties als Leeuwarden en Veghel, op schema. FrieslandCampina investeert zo’n € 250 miljoen in de nieuwe fabriek in Cikarang, zo’n 35 kilometer van de bestaande fabriek in Jakarta.

Forse winstbijdrage Frisian Flag Indonesia

Frisian Flag Indonesia is volgens Van Veen een van de winstgevendste werkmaatschappijen van FrieslandCampina. De markt in Indonesië groeit in rap tempo. Ongeveer 20% van de productie van Frisian Flag Indonesia is gemaakt van lokale rauwe melk. Van de overige 80% is de basis melkpoeder. De melk is deels afkomstig van FrieslandCamina in Nederland, maar tegelijk maakt de financieel directeur er geen geheim van dat de onderneming melkpoeder inkoopt bij wie het beste en het goedkoopste levert. “Een belangrijk doel is winst maken en het liefst zoveel mogelijk. En dat lukt, gezien de forse winstbijdrage van deze werkmaatschappij aan FrieslandCampina.”

Zuivelmarkt in Indonesië groeit hard

De zuivelmarkt in Indonesië groeit dusdanig snel dat de zuivelonderneming op de huidige locatie uit haar jasje groeide. Van Veen legt uit dat de huidige fabriek alleen al jaarlijks 3 miljard zakjes gesuikerde melk produceert. Verder is ongeveer de helft van de bestaande fabriek ingericht voor de productie van kindervoeding voor Azië. Na de nieuwbouw wordt de bestaande fabriek volledig ingericht op de productie van kindervoeding. De andere activiteiten verhuizen naar de nieuwe locatie.

Om de productie tijdens de verhuizing op te vangen, heeft de zuivelonderneming nieuwe productielijnen gekocht. Die starten als eerste op. Na de verhuizing produceert FrieslandCampina op de nieuwe locatie zo’n 600 miljoen kilo eindproduct. Het grootste deel voor inwoners van Indonesië en een klein deel voor Vietnam, Thailand en de Filipijnen. De productie kan in een later stadium worden opgeschaald naar 800 miljoen tot uiteindelijk 1 miljard kilo eindproduct.

Willem Veldman


Beheer