Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina grijpt in

FrieslandCampina start een versnelde reorganisatie om onder andere structureel kosten te verlagen.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Bij FrieslandCampina verdwijnen 1.000 van de 10.750 banen in Nederland, België en Duitsland. - Foto: ANP

Bij FrieslandCampina verdwijnen 1.000 van de 10.750 banen in Nederland, België en Duitsland. - Foto: ANP

FrieslandCampina start een versnelde reorganisatie om structureel kosten te verlagen en meer geld over te houden voor nieuwe investeringen. De operatie kost € 150 tot € 175 miljoen, wat grotendeels ten laste komt van het resultaat van dit jaar. Melkveehouders ontvangen daardoor waarschijnlijk geen prestatietoeslag.

Dit melden CEO Hein Schumacher en financiële topvrouw Jaska de Bakker in een toelichting op de plannen.

Groot aantal tegenvallers

FrieslandCampina heeft te maken met een aantal grote tegenvallers. Zo is de afzet van kindervoeding via Hongkong sinds oktober 2019 grotendeels weggevallen. Dit als gevolg van de politieke onrust en dichte Chinese grenzen. Geprobeerd is dit verlies op te vangen via meer directe verkopen in China, maar dit lukt nog maar ten dele.

Foodservice

Ook zijn er flinke tegenvallers in Nigeria (lagere olieprijs, minder koopkracht en gebrek aan deviezen) en de foodservice, met name in Zuid-Frankrijk en Italië. Extra afzet via de supermarkten maakt dit maar ten dele goed, vooral omdat RFC in die landen geen positie in de retail heeft.

‘Versnelde aanpassing nodig’

Volgens Schumacher had FrieslandCampina een ‘ongelooflijk goed’ eerste kwartaal, maar daarna ging het bergafwaarts met de resultaten. Vandaar dat een versnelde aanpassing nodig is, inclusief een operatie om de kosten te reduceren. Daarbij verdwijnen 1.000 van de 10.750 banen in Nederland, België en Duitsland. Dat gaat grotendeels via natuurlijk verloop en het niet invullen van vacatures, maar er volgen ook gedwongen ontslagen. De komende dagen volgen hierover nadere mededelingen.

Bonden en medewerkers inlichten

De onderneming moet de bonden en medewerkers nog inlichten over de concrete voornemens. Daarom wilde Schumacher dinsdagmorgen nog niet zeggen waar de klappen gaan vallen. Ook kondigde hij een verkoop aan van nog enkele niet-kernactiviteiten, maar dat zullen geen heel grote verkopen zijn zoals eerder Riedel, Creamy Creations en CSK. “Het gaat niet om honderden miljoenen, denk meer aan finetunen van de bedrijfsactiviteiten”, aldus Schumacher.

‘Niet alles gaat slecht’

Overigens gaat niet alles slecht, stelde de CEO. De merkproducten doen het volgens hem goed. De kaasdivisie ontwikkelt zich naar zijn zeggen ook goed. Er is groei qua merken en posities. Hier profiteert het bedrijf ook van het sluiten van oudere productielijnen en het laten produceren van kazen bij andere bedrijven. Verder groeit de afzet van vleesvervanger Valess hard.

Garantieprijs

Doel van de reorganisatie is om de relatief hoge garantieprijs te kunnen blijven betalen, aldus Schumacher. Daarom worden voor 2020 ook de langetermijnbonussen geschrapt voor het hogere management.

Aan een vooruitblik waagt het management zich niet. Het mag ook niet, in verband met de recent uitgegeven en beursgenoteerde hybride obligatielening. Toch gaf CFO Jaska De Bakker toe dat het best lastig zal worden om over 2020 nog een prestatietoeslag te kunnen betalen.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin