Skip to content

FrieslandCampina Pakistan ziet omzet met 40% stijgen

FrieslandCampina Engro Pakistan realiseerde in de eerste negen maanden van 2023 een omzet van ruim € 250 miljoen, 40% meer dan een jaar eerder.

Foto: ANP

Foto: ANP

FrieslandCampina Engro Pakistan (FCEP) realiseerde in de eerste negen maanden van 2023 een omzet van omgerekend ruim € 250 miljoen. Dat is 40% meer dan een jaar eerder.

De winst daalde met 11% naar € 5,3 miljoen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde kwartaalcijfers.

Volumegroei en prijsverhogingen

De omzetstijging is volgens de onderneming zowel een gevolg van volumegroei als van prijsverhogingen. De brutowinst steeg met 23% naar een kleine € 38 miljoen, terwijl de brutowinstmarge daalde als gevolg van inflatiedruk op de prijzen van basisgrondstoffen en energie. De operationele winstmarge daalde slechts licht.

De nettowinst over de eerste drie kwartalen ligt met € 5,3 miljoen 11% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is een gevolg van een significante stijging van de financieringskosten en belastingen. Zo was er wat betreft de financieringskosten sprake van meer dan een verdubbeling naar € 7,8 miljoen. De winstmarge daalde van 3,3% naar 2,1%.

Ondanks een omzetstijging gedurende het derde kwartaal ging de winst vooral in deze periode stevig onderuit. Die kwam uit op € 843 duizend. Het gaat in vergelijk met het derde kwartaal van 2022 om een daling van 70%. Dit is volgens de onderneming, naast de al genoemde oorzaken, een gevolg van eenmalige gebeurtenissen vorig jaar. Welke gebeurtenissen dit zijn, meldt de onderneming niet.

Lees ook:‘Pakistan ooit grootste bedrijf FrieslandCampina’

Hinder van hoge inflatie, rente en dalende koopkracht

FCEP verwacht ook de rest van het jaar hinder te ondervinden van hoge inflatiecijfers, hoge rentetarieven en een dalende koopkracht. Dat geldt zowel aan de vraagzijde als aanbodzijde. De zuivelonderneming blijft inzetten op verbetering van de efficiency. Ook blijft FCEP investeren in haar merken om zo de afzet van producten met relatief goede marges te stimuleren.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin