Vijf aanvragen drinkwateraansluiting voedingsindustrie afgewezen

28-06 | |
Vitens heeft geen leveringsplicht aan bedrijven, wel aan particulieren. - Foto: Canva/Robertsrob
Vitens heeft geen leveringsplicht aan bedrijven, wel aan particulieren. - Foto: Canva/Robertsrob

Drinkwaterbedrijf Vitens zegt vijf aanvragen voor drinkwater te hebben moeten afwijzen in Overijssel en Gelderland vanwege een watertekort. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).

De vijf bedrijven konden niet aangesloten worden op het drinkwaternetwerk van Vitens. De ondernemingen komen, volgens strategisch omgevingsmanager Gerben Korten, voornamelijk uit de voedingsindustrie.

Het gaat hierbij om bedrijven die nog niet aangesloten zijn op het net, andere voedingsbedrijven krijgen nog wel gewoon geleverd. Voedingsmiddelenproducenten zijn wettelijk verplicht om drinkwater te gebruiken in hun processen.

Vitens waarschuwt voor een drinkwatertekort voor aangesloten bedrijven. Met name in Twente staat de levering onder druk. Daar wordt zelfs gewaarschuwd voor een tekort voor burgers.

Geen leveringsplicht aan bedrijven

Waterbedrijven hebben een leveringsplicht aan consumenten, maar niet aan bedrijven. Vitens zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat ook andere (voedings)bedrijven in de problemen komen. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en verzorgt kraanwater voor één op de drie Nederlanders.

Dreigend tekort Limburg

Ook in Limburg zijn geluiden van een tekort aan drinkwater. Onderzoek van het kennisinstituut Deltares wijst uit dat de Maas minder water vervoert, waardoor er een drinkwatertekort dreigt te ontstaan.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer