Doorgaan naar artikel

Gelijk speelveld in Europa

Foto: Canva/Getty Images premium

Foto: Canva/Getty Images

Politiek staat de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie hoog op de agenda. Het heeft vooralsnog nog de status van ‘intentie’.

Zo simpel is een lidmaatschap niet. Vraag het Turkije, Servië, Montenegro of Bosnië en Herzegovina. De onderhandelingen met deze landen lopen al jarenlang. Sinds Kroatië in 2013 is er geen lidstaat bijgekomen. Sterker, het Verenigd Koninkrijk vertrok in 2020 uit de EU, waardoor de unie nog maar 27 lidstaten telt.

In de schaduw van uitbreiding verdienen de interne markt en de specifieke eisen per lidstaat zeker zo veel aandacht. In economische termen heet dit ‘gelijk speelveld’. Want laten we eerlijk zijn, het schort op belangrijke punten aan een faire strijd. Denk aan milieu, klimaat, welzijn, gewasbescherming of belastingen. Nederlandse boeren en tuinders trekken hier vaak over aan de bel. Soms is de strakkere regelgeving politiek ingegeven; een andere keer vanuit de retail.

Verbod doden eendagskuikens in Duitsland werkt averechts

Maar ook elders leeft dit sentiment. Zo trekt de Duitse pluimveekoepel Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft nu aan de bel. Eendagskuikens mogen sinds dit jaar in Duitsland niet meer worden gedood. De legkuikens komen nu uit Nederland, Oostenrijk en Polen, waar dat nog wel mag. 40% van de Duitse broederijen sloot inmiddels hun deuren.

Je kunt ethische bezwaren tegen de handelwijze hebben, maar het verbod werkt op deze manier averechts. De eendagshaantjes worden toch gedood, maar elders. Én de legkuikens moeten onnodig transportkilometers afleggen. Een afstemming op Europees niveau zou hier veel ellende hebben voorkomen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin