Doorgaan naar artikel

Glanzende cijfers Südzucker door hogere suiker- en energieprijs

Bietenverwerker en voedingsconcern Südzucker profiteert van de gestegen suiker- en energieprijzen.

Suikerfabriek van Südzucker in het Duitse Wabern. Zo'n 1.100 boeren leveren de grondstoffen aan deze fabriek. Jaarlijks wordt op deze locatie zo'n 110.000 tot 140.000 ton suiker geproduceerd. - Foto: Hans-Rüdiger Kemter, Südzucker premium

Suikerfabriek van Südzucker in het Duitse Wabern. Zo'n 1.100 boeren leveren de grondstoffen aan deze fabriek. Jaarlijks wordt op deze locatie zo'n 110.000 tot 140.000 ton suiker geproduceerd. - Foto: Hans-Rüdiger Kemter, Südzucker

Duitse bietenverwerker en voedingsconcern Südzucker profiteert dit jaar van de gestegen suikerprijzen en spint garen op de energiemarkt met het bio-ethanolsegment.

Bio-ethanoldochterbedrijf CropEnergies boekte in de eerste 9 maanden van 2021-2022 met een operationeel resultaat van € 94 miljoen een record. Dit is een verbetering van € 15 miljoen ten opzichte van het voorafgaande gebroken boekjaar. Illustratief voor de energieprijsboom is dat alleen al in het derde kwartaal het operationele resultaat van CropEnergies, ten opzichte van het vorige derde kwartaal, met een kleine 95% steeg naar € 56 miljoen bij een omzet van € 304 miljoen. Een jaar eerder was de omzet ruim 45% lager. Over de eerste 9 maanden als geheel was de omzet € 582 miljoen. Nadelig voor de florissante ontwikkeling was uiteraard dat de door CropEnergies zelf bij de productie ingezette energie tot duidelijk hogere kosten leidde.

Afzet suiker

Südzucker meldt ook dat de suikerafzet zich verbeterde. De omzet in de eerste 9 maanden steeg, in combinatie met het hogere verkoopprijsniveau, met een kleine 20% naar € 738 miljoen. In het voor het concern onveranderd belangrijke suikersegment staat bij het operationele resultaat, bekeken over de eerste 9 maanden, nog steeds een rood cijfer, namelijk -€ 10 miljoen. In alleen het derde kwartaal is hetzelfde cijfer echter € 10 miljoen positief. Een jaar eerder schreef Südzucker in het derde kwartaal nog een negatief resultaat van € 28 miljoen en in de eerste 3 kwartalen in totaal -€ 86 miljoen. Het operationele verlies in de verslagperiode is daarmee teruggedrongen met ruim 89%.

Uitspraken over de ontwikkeling van het op 1 maart te beginnen nieuwe boekjaar 2022-2023 doet het Duitse aan de beurs genoteerde concern nog niet. Echter de resultaten van de in de komende maand februari te beëindigen Europese bietencampagne geven wel een indicatie. Als de positieve ontwikkeling op de markt aanhoudt kan Südzucker de afzet en daarmee de omzet flink opvoeren. De suikerproductie komt naar verwachting uit op 4,2 miljoen ton. Dat is 0,7 miljoen ton meer dan vorig jaar. Deze productie is het resultaat van een verwerkt bietenvolume van 27,7 miljoen ton: 3,6 miljoen meer dan in 2020-2021.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin