Skip to content

Britse medici: drastische regels nodig voor terugdringen suikerconsumptie

Medici en voedingsdeskundigen in het Verenigd Koninkrijk vragen om drastische maatregelen om de suikerconsumptie terug te dringen.

Britse medici suikerconsumptie premium

De onderzoekers suggereren ook voor suikerproducenten het principe ‘de vervuiler betaalt’ te laten gelden. Foto: Canva

Medici en voedingsdeskundigen in het Verenigd Koninkrijk vragen om drastische maatregelen om de suikerconsumptie terug te dringen. Ze willen de productie en de import verminderen.

De Britse regering moet de teelt van suikerbieten aan banden leggen, een heffing leggen op de invoer van suiker en aan de andere kant boeren subsidiëren om de bieten te vervangen door groente of fruit. Dat is de enige manier om de consumptie van suiker en daarmee de obesitas onder de Britse bevolking terug te dringen.

Suikerverbruik aan banden leggen

Dat staat een in een rapport ‘Sugar Pollution’ dat is opgesteld door de milieugroep Feedback Global en Action on Sugar, een groep medici en andere deskundigen uit de voedings- en gezondheidswereld, die het suikerverbruik aan banden wil leggen. Volgens het rapport produceert én importeert het Verenigd Koninkrijk twee-en-een-half keer zo veel suiker als geconsumeerd zou worden als de hand wordt gehouden aan de al lange tijd bestaande ‘officiële’ richtlijnen.

“Die overbevoorrading zet voedingsfabrikanten er toe aan om meer suiker in hun producten te verwerken dan nodig zou zijn en biedt Britse boeren een stimulans om suikerbieten te telen in plaats van groente en fruit.” De onderzoekers suggereren ook voor suikerproducenten het principe ‘de vervuiler betaalt’ te laten gelden. Dat betekent dan dat de fabrikanten moeten opdraaien voor de ‘verborgen kosten’ voor de zorg en het milieu die het te grote suikerverbruik veroorzaken.

British Sugar

Volgens gegevens van NFU Sugar, de wettelijke telersgroepering – een soort schap – binnen de National Farmers Union, telde het Verenigd Koninkrijk in 2021 rond de 3.000 bietentelers. Die oogsten gemiddeld zo’n 1,1 miljoen ton bieten die verwerkt worden in vier fabrieken, wat wel zes minder is dan aan het begin van deze eeuw. British Sugar, de enige bietenverwerker van het land, meldde eerder een productie van 740.000 ton in het dramatisch verlopen seizoen 2022-’23 terwijl dat een jaar eerder nog 1,03 miljoen ton was.

Jessica Sinclair Taylor, hoofd beleidszaken bij Feedback Global: “De onderliggende boodschap is dat de problemen die worden veroorzaakt door de grote productie en het huidige veel te hoge aanvoerniveau aangepakt moeten worden. Er is gewoon veel meer suiker dan we feitelijk nodig hebben. We doen van alles om mensen ertoe aan te zetten om minder te eten, maar niets aan het probleem dat de beschikbaarheid aanzet tot meer vraag en consumptie.”

Er is gewoon veel meer suiker dan we feitelijk nodig hebben

Collega-auteur Hattie Burt van Action on Sugar: “Ondanks een programma om de suikerconsumptie tussen 2015 en 2020 terug te dringen, is in die periode juist 7% meer ton suiker verkocht. Regels of adviezen voor de volksgezondheid zijn niet toereikend, omdat er allerlei beleid bestaat op het gebied van handel en het gebruik van landbouwgrond dat er juist toe leidt de hoeveelheid suiker op te voeren. Als je goed kijkt, dan is een deel van de reden waarom foodfabrikanten zoveel suiker in hun producten verwerken dat er zo veel beschikbaar is.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin