Skip to content

Goedkeuring voor verkoop kweekvlees in VS

De kweekvleesbedrijven Good Meat en Upside Foods mogen hun kweek kippenvlees op de Amerikaanse markt verkopen.

Updated on:
Nieuws
Food
verkoop kweekvlees VS

Good Meat en Upside Foods mogen hun kweekvleesproducten verkopen op de Amerikaanse markt. Foto: ANP

De kweekvleesbedrijven Good Meat en Upside Foods mogen hun kweek kippenvlees op de Amerikaanse markt verkopen. Het Amerikaanse landbouwministerie heeft officieel goedkeuring gegeven voor de verkoop van kweekvlees

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft woensdag 21 juni de productie en verkoop van kweekvlees goedgekeurd. Dit betekent dat Good Meat en Upside Foods hun producten mogen verkopen op de Amerikaanse markt. Voorlopig zijn de kweek kippenfilets nog niet in de supermarkten te vinden, de twee bedrijven richten zich eerst op restaurants. Beide bedrijven beginnen de verkoop met partnerrestaurants.

In een reactie zegt oprichter van Upside Foods, Uma Valeti: “Deze goedkeuring zal de manier hoe vlees wordt geproduceerd fundamenteel veranderen. Dit is een gigantische stap op weg naar een duurzamere toekomst.”

Kweekvleesproducten voedselveilig verklaard

Eerder werden de producten van Upside Foods en Good Meat voedselveilig verklaard en kregen ze label-approval, het nieuwe voedingsmiddel voldoet aan de voorschriften en vereisten voor etikettering en verpakking van USDA.

Met de goedkeuring is de VS het tweede land, na Singapore, dat kweekvlees goedkeurt. In 2020 gaf de stadstaat al groen licht voor de productie en verkoop van kweekvlees. Veel bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van kweekvlees richten zich daarom eerst op de introductie in Singapore. Ook Nederlandse start-ups als Meatable en Mosa Meat zijn bezig met hun producten op de Singaporese markt te krijgen.

Prijs en schaal maakt keuze voor restaurants

De reden dat beide bedrijven beginnen in het horecasegment heeft te maken met schaal en prijs. Beide kweekvleesproducenten kunnen nog niet op grote schaal leveren, wat wel nodig zou zijn als ze aan supermarkten leveren. Daarnaast is de prijs van kweekvlees niet concurrerend met dierlijk vlees. Verder is het nog maar de vraag in hoeverre de consument openstaat voor kweekvlees.

In Singapore wordt kweek kippenvlees van Good Meat verkocht voor ongeveer $20 per kilo aan restaurants. Dat is fors meer dan regulier kippenvlees en is nog niet genoeg om ‘break even’ te draaien voor de producent.

Lees ook: Zo wordt de industrie voor kweekvlees langzaam volwassen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin