Skip to content

Groei areaal PlanetProof gaat minder hard

Het areaal onder duurzaamheidslabel On the way to PlanetProof is afgelopen jaar ruim 5% gegroeid tot 107.396 hectare.

Er zijn twee supermarktketen gecertificeerd, dat zijn Aldi en Jumbo. Zij mogen onverpakte Planetproof-producten verkopen met het keurmerklogo. Foto: ANP premium

Er zijn twee supermarktketen gecertificeerd, dat zijn Aldi en Jumbo. Zij mogen onverpakte Planetproof-producten verkopen met het keurmerklogo. Foto: ANP

Het areaal onder duurzaamheidslabel On the way to PlanetProof is afgelopen jaar ruim 5% gegroeid tot 107.396 hectare.

Dat blijkt uit het jaarverslag van SMK, de organisatie die het keurmerk beheert. Ruim € 57.000 van het areaal is in gebruik voor plantaardige productie, een stijging van 6% ten opzichte van een jaar eerder. Krap 50.000 hectare is in gebruik voor melkveehouderij, een stijging van ruim 4%.

De groei is minder groot dan het vorige jaar, toen er 12% areaal bij kwam voor PlanetProof. Producten onder het keurmerk voldoen aan bovenwettelijke eisen op acht gebieden.

Forse daling bij de Groen Label Kas

Er zijn ruim 1.900 plantaardige producenten en 800 melkveehouders die produceren onder het label, evenals 30 pluimveehouders. ‘Bijna alle Nederlandse supermarkten voeren alleen AGF van Nederlandse bodem met het keurmerk en breiden ondertussen ook het aanbod van buitenlandse AGF met het keurmerk uit’, vermeldt het jaarverslag.

Een forse daling was er bij de Groen Label Kas, met 29 projecten, goed voor 118 hectare. Dit is de helft minder dan een jaar eerder. SMK verklaart de daling uit de gestegen kosten in de glastuinbouw.

Aldi en Jumbo

Door onzekerheid in de veehouderij is er eveneens een daling in het aantal certificaten voor stalontwerpen, dat bleef steken op 288, fors minder dan voorgaande jaren. Bij gebrek aan deelnemers is de Maatlat Schoon Erf stilgezet.

Er zijn twee supermarktketen gecertificeerd, dat zijn Aldi en Jumbo. Zij mogen onverpakte Planetproof-producten verkopen met het keurmerklogo. Een ander label dat SMK beheert is Milieukeur, bestemd voor non-foodproducten. Hiervoor zijn in 2022 26 bedrijven gecertificeerd, met 59 producten.

Jaarcijfers SMK

De jaarcijfers tonen een positief resultaat van € 319.700 over 2022, tegen € 135.000 in het vorige jaar. Dit is deels te danken aan een stijging van het aantal certificaathouders On the way to PlanetProof. De tarieven van de meeste programma’s kunnen hierdoor gelijk blijven, aldus SMK.

SMK wil zich richten op een meer internationale toepassing van de keurmerken. Zo wil het de toegevoegde waarde van het duurzame Nederlandse product zichtbaar maken, aldus directeur Gijs Dröge. Tegelijk helpt dat de Nederlandse retail om duurzame producten het hele jaar in de winkel te hebben.

Non-foodproducten onder de labels EU Ecolabel en Milieukeur zijn al internationaal erkend. Ook op het gebied van agro en food ziet SMK mogelijkheden voor internationale afspraken. Dit jaar komt er een duurzaamheidsstandaard voor On the way to PlanetProof in Duitsland.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin