Doorgaan naar artikel

Groente- en fruitsector in actie tegen verpakkingsverbod

GroentenFruit Huis zet zich actief in om Europese regels voor een verpakkingsverbod voor groenten en fruit te versoepelen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
GroentenFruit Huis zet zich actief in om Europese regels voor een verpakkingsverbod voor groenten en fruit te versoepelen. Foto: Canva premium

GroentenFruit Huis zet zich actief in om Europese regels voor een verpakkingsverbod voor groenten en fruit te versoepelen. Foto: Canva

GroentenFruit Huis komt in actie om de Europese regels voor een verpakkingsverbod voor groenten en fruit te versoepelen.

Het voorstel om het verpakken van groenten en fruit onder de 1,5 kilo te verbieden zal veel impact hebben, stelt de brancheorganisatie voor handelsbedrijven. Door vochtverlies zullen partijen snel kwaliteit verliezen. Dat leidt tot daling van economische waarde en een toename van voedselverspilling.

Lijst met uitzonderingen

In december liet de Europese koepel Freshfel voor handelsbedrijven ook weten de maatregel te stringent te noemen. Freshfel wees erop dat de Europese plannen ruimte laten voor uitzonderingen als producten te kwetsbaar zijn of gezondheidsrisico’s ontstaan, zoals aardbeien. Een lijst van producten dat zich aan dat verpakkingsverbod mag onttrekken, was toen niet bekend. De discussie zal vooral daarover gaan in Europa.

GroentenFruit Huis heeft over de gevolgen vorige week een brief gestuurd aan alle Nederlandse leden van het Europees Parlement. Met de koepelorganisaties Copa-Cogeca, Freshfel Europe en AREFLH werkt GroentenFruit ook aan inbreng voor de verdere besluitvorming in Europa. Het is nog een plan van de Europese Commissie. Het moet onder meer nog langs het Europees Parlement.

Duurzame verpakking

Teelt en handel werken in Nederland aan verduurzaming van de verpakkingen. Een onderzoek zou moeten aantonen of duurzame verpakking niet tot meer milieuwinst leidt dan een verpakkingsverbod, stelt GroentenFruit Huis. Dat kan met zogenaamd lifecycle assesment-onderzoek.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin