Skip to content

Iers onderzoek: kwart vleesvervangers geen bron van eiwit

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

Een kwart van de vegetarische vleesvervangers is geen bron van of hoog in eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van de Ierse overheidsorganisatie Safefood, vergelijkbaar met het Nederlandse Voedingscentrum.

Bij het onderzoek werd gekeken naar de voedingswaarde van 354 plantaardige vleesvervangende producten die op het Ierse eiland te koop zijn. “Een op de vier van de onderzochte producten was echter geen geschikte eiwitbron. Toen we mensen naar deze producten vroegen, dacht een derde van de mensen dat ze gezond of beter voor hen waren. Veel van deze plantaardige producten zijn echter gewoon sterk bewerkte voedingsmiddelen – als je erover nadenkt, is het eten van een worstbroodje, of dat nu plantaardig is of vlees, nog steeds een worstenbroodje”, aldus Catherine Conlon, directeur humane gezondheid en voeding bij Safefood.

Europese etiketregels

Europese etiketregels schrijven voor dat wanneer de energie in een product voor 12 tot 19,9% uit eiwitten komt, een product ‘een bron van eiwit’ mag worden genoemd. Wanneer dat meer dan 20% is, mag de claim ‘hoog in eiwit’ worden gebruikt. Het gemiddelde eiwitgehalte in de onderzochte vleesvervangers was 10,7 gram per 100 gram. Bijna een kwart van de producten werd bestempeld als een bron van eiwit en bijna 50% als ‘hoog in eiwit’.

Minder calorieën, minder vet en verzadigd vet

De meeste vleesvervangers hadden wel minder calorieën, minder vet en verzadigd vet dan de producten van vlees. Het grootste deel van de producten, 80%, was ook een bron van vezels. Dat betekent dat ze ten minste 3 gram vezels per 100 gram bevatten.

Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan één op drie volwassen Ieren plantaardige vleesvervangers eet. Van deze mensen deed 34% dat omdat ze vonden dat ze ‘gezond/beter voor u’ zijn. Daarom is het onderzoek volgens Safefood van belang: ‘Als je ze gaat eten, lees dan het etiket en zoek naar producten die een goede eiwitbron zijn en minder verzadigd vet, suiker en zout bevatten’.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin