Skip to content

ING: productie voedingsindustrie daalt dit jaar 0,5%

Stikstofmaatregelen hebben volgens ING vanaf 2024 effect op productie van melk en vlees.

Updated on:
Nieuws
Food
In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet in de voedingsindustrie met 20%, aldus ING. - Foto: Canva premium

In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet in de voedingsindustrie met 20%, aldus ING. - Foto: Canva

Stikstofmaatregelen hebben volgens ING vanaf 2024 effect op productie van melk en vlees.

ING verwacht dat de productie in de voedingssector dit jaar met 0,5% daalt. Dat komt vooral doordat consumenten na de zomer minder geld uitgeven omdat de inflatie hoog blijft. Ook is de productie begin dit jaar gedrukt doordat de horeca nog voor een deel dicht zat door een lockdown. De stikstofmaatregelen spelen dit jaar een kleine rol. Die plannen gaan volgens ING pas vanaf 2024 veel meer effect hebben op de productie van melk en vlees.

Hoog blijvende inflatie zet consumentenbestedingen dit jaar onder druk

Dat schrijft ING-sectoreconoom Henk van den Brink in een rapport over de voedingssector. “De naar verwachting hoog blijvende inflatie zet de consumentenbestedingen dit jaar onder druk. Er is bovendien sprake van een lagere aanvoer van melk en varkensvlees. Vanwege het demotiverende stikstofbeleid neemt het aantal stoppers in de melkvee- en varkenshouderij toe. En de vraag uit Duitsland en Azië naar Nederlands varkensvlees staat onder druk. Het herstel van het producentenvertrouwen van voedingsproducenten blijft hierdoor nog altijd achter bij dat van de totale industrie en is in mei weer wat gedaald. Dat komt ook door de hoog blijvende energieprijzen voor de energie-intensieve voedingsindustrie.”

Hogere prijzen voeding

Ondanks de productiedaling zal de omzet dit jaar echter flink stijgen vanwege de hogere prijzen. In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet in de voedingsindustrie met 20%, constateert Van den Brink. “In april was zelfs sprake van een stijging met 27% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, blijft de opwaartse druk op de verbruiks- en afzetprijzen aanwezig. Echter, ondanks de te verwachten forse omzetgroei staan ook in 2022 de marges onder druk door de aanhoudend hoge kosten voor grondstoffen, energie en personeel.”

Lees verder onder de grafiek

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin