Kabinet schrapt ook verbruiksdrempel voor energiesteun

11-11 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

​Een dag nadat de energiecompensatie voor middelgrote en kleine bedrijven al was uitgebreid, laat het kabinet een andere voorwaarde voor de regeling vallen: de verbruiksdrempel.

Daardoor kunnen ook bedrijven steun krijgen die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, zegt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken).

Vrees voor perverse prikkel

Ze komt daarmee tegemoet aan de wensen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal en Chris Stoffer van de SGP. Zij wijzen erop dat sommige kleine mkb‘ers ten opzichte van hun omzet veel verbruiken, maar doordat ze zo klein zijn geen aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming. Bontenbal vreest bovendien voor een “perverse prikkel”, waardoor ondernemers mogelijk de kachel nog even aanzetten om de drempel te halen.

Adriaansens was gevoelig voor de kritiek. Ze zegt dat “met een kleine ingreep een grote groep ondernemers gebaat” is. Door de drempels van 5000 kubieke meter gas of 50.000 kWh elektriciteit te schrappen, komen volgens het kabinet 62.000 ondernemers in aanmerking voor de steun in plaats van 41.000. De kosten voor het pakket stijgen met 500 miljoen naar 1,7 miljard euro.

Uitbreiding steun

Woensdag kondigde het kabinet al aan dat ondernemers in aanmerking komen voor steun als de energiekosten minstens 7% van hun omzet bedragen, in plaats van de eerder voorgestelde 12,5%.

Per bedrijf is maximaal € 160.000 energiecompensatie aan te vragen. Dit geldt nu ook voor boeren en tuinders, eerder was daar een maximum van € 62.000 voor ingesteld. Dit was vanwege de regels rondom staatssteun, maar het ministerie heeft nu in EU-verband afspraken gemaakt waardoor die beperking komt te vervallen. De regeling gaat het kabinet zo’n € 1,6 miljard kosten.

Invoering kost tijd

De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet verlenen, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november van dit jaar. VVD en ChristenUnie vinden dit te lang duren en willen via een motie afdwingen dat de regeling al per 1 januari beschikbaar is voor ondernemers.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer