Skip to content

Koepelorganisatie luidt noodklok voor Europese versketen

De consumptie van groente en fruit in Europa is de afgelopen maanden met 10% gedaald. Dit komt doordat consumenten minder te besteden hebben. Gecombineerd met de toegenomen kosten komt de gehele keten van zaadbedrijf tot handel in gevaar.

Paprika's sorteren in Spanje. -Foto: G&F premium

Paprika's sorteren in Spanje. -Foto: G&F

De consumptie van groente en fruit in Europa is de afgelopen maanden met 10% gedaald. Dit komt doordat consumenten minder te besteden hebben. Gecombineerd met de toegenomen kosten komt de gehele keten van zaadbedrijf tot handel in gevaar.

Dat constateert de Europese koepelorganisatie voor de voedingstuinbouwketen Freshfel. “Het aanbod van verse producten kan afnemen als telers failliet gaan of producten niet oogsten omdat ze ze niet kunnen opslaan”, waarschuwt Philippe Binard, algemeen afgevaardigde en woordvoerder van Freshfel.

“Glastuinders stellen hun teelt uit om verwarming of verlichting te beperken. Bovendien brengt een gebrek aan goede temperatuurregeling planten in gevaar om inactief te worden, waardoor de oogstopbrengsten afnemen. Dit alles kan van invloed zijn op het aanbod.”

€ 16,8 miljard extra kosten voor Europese tuinbouw

Binard schat de extra energiekosten in de Europese voedingstuinbouw voor dit seizoen € 6,8 miljard. Deze energiekostenstijging komt bovenop de € 10 miljard extra kosten voor onder meer gewasbescherming, bemesting, transport en arbeid.

Essentiële groente- en fruitsector in gevaar

Binard ziet dat andere voedingssectoren hun prijzen met 15 tot 20% hebben kunnen verhogen. In de keten van groente en fruit is een dergelijke doorberekening van kosten nog niet gelukt. Dit brengt de concurrentiepositie van ondernemers in de hele keten nu in gevaar, aldus Freshfel.

Onze sector moet worden geclassificeerd als een essentiële sector en worden uitgesloten van mogelijke energiebesparingen

Dat is volgens de organisatie alarmerend, gezien de ‘essentiële rol van groenten en fruit bij het bereiken van de duurzaamheidsdoelen in de Europese Green Deal, de Farm to Fork-strategie en het Fit for 55-pakket. “Onze sector moet worden geclassificeerd als een essentiële sector en worden uitgesloten van mogelijke energiebesparingen”, stelt Binard. “Dit zal ervoor zorgen dat het zijn essentiële functie kan vervullen bij het leveren van hoogwaardige en veilige verse producten aan de consument.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin