Doorgaan naar artikel

Kuikenslachterijen bereiden zich voor op hitte

Kuikenslachterijen nemen maatregelen wegens de verwachte tropische temperatuur dinsdag 18 juli.

Een aanhanger met zes grote ventilatoren zorgt voor verkoeling tijdens het laden van de kuikens. - Foto: Hans Prinsen premium

Een aanhanger met zes grote ventilatoren zorgt voor verkoeling tijdens het laden van de kuikens. - Foto: Hans Prinsen

Kuikenslachterijen nemen maatregelen wegens de extreem hoge temperaturen op dinsdag 19 juli.

Zo stoppen ze die dag eerder met slachten. Sommige slachterijen beginnen dinsdagmorgen ook eerder met het slachten. De meeste slachterijen kunnen slachtrijpe kuikens tijdens het laden op het vleeskuikenbedrijf en op de losplaats bij de slachterij koelen met behulp van grote ventilatoren.

Pluimveeslachtersvereniging Nepluvi heeft een protocol voor lage en hoge temperaturen waarin staat welke maatregelen slachterijen moeten treffen bij temperaturen boven 27 en 30 °C. Boven 35 °C mogen kuikens niet geladen worden.

Eerder stoppen

“Wij zorgen dat de laatste kuikens rond de middag worden geslacht”, zegt planning manager Wim van der Vegte van Plukon in Wezep. Ook Esbro in Doetinchem stopt eerder. Beide slachterijen beginnen ook eerder met slachten van de eerste kuikens; Plukon een half uurtje eerder dan gewoonlijk, Esbro zelfs anderhalf uur eerder dan normaal. “Onze wens is om twaalf uur te beginnen, maar dat zit er niet in”, zegt manager agri Willem Tell.

Als een slachterij vanwege hitte eerder wil gaan slachten, moet zij dat aanvragen bij en goedkeuring krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die ziet toe op het slachten en doet de AM-keuring. Het slachten kan op z’n vroegst om twee uur ’s nachts beginnen.

Beladingsgraad verlagen

In het hitteprotocol van Nepluvi staat onder meer ook dat slachterijen bij hoge temperaturen de beladingsgraad van de vrachtwagens moeten verlagen en moeten voorkomen dat de kuikens ‘te vroeg’ aankomen bij de slachterij.

Door dinsdag eerder te stoppen met slachten, slachten de slachterijen minder kuikens dan normaal. Esbro zo’n 25% minder, Plukon nog minder. Dat moeten de slachterijen in hun planningen in de komende dagen zien in te halen.

Snel delen

Image
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin