Skip to content

Britse vee- en vleeswereld weet label over dierenwelzijn tegen te houden

De Britse regering heeft plannen om informatie over dierenwelzijn verplicht te vermelden op de verpakking van voeding ingetrokken.

Het plattelandsministerie Defra wilde wettelijk verplichten om informatie over het welzijn van de ‘gebruikte’ dieren volgens een op Nutri-Score lijkend puntensysteem op de verpakking van voedingswaren te zetten. Foto: Canva/Giselleflissak

Het plattelandsministerie Defra wilde wettelijk verplichten om informatie over het welzijn van de ‘gebruikte’ dieren volgens een op Nutri-Score lijkend puntensysteem op de verpakking van voedingswaren te zetten. Foto: Canva/Giselleflissak

De Britse regering heeft plannen om informatie over dierenwelzijn verplicht te vermelden op de verpakking van voeding ingetrokken. Dat volgt op fel verzet van vrijwel alle organisaties in de vee- en vleeswereld, die dan ook enthousiast zijn over het besluit. Voorstanders van strengere eisen voor het welzijn van boerderijdieren daarentegen zijn teleurgesteld.

Het plattelandsministerie Defra wilde wettelijk verplichten om informatie over het welzijn van de ‘gebruikte’ dieren volgens een op Nutri-Score lijkend puntensysteem op de verpakking van voedingswaren te zetten. Dat moest in eerste instantie gelden voor varkensvlees, kip of kalkoen en eieren om vervolgens uitgebreid te worden naar andere producten van dierlijke oorsprong. Het welzijn zou worden ingedeeld in een reeks categorieën, overeenkomend met de gevolgde productiemethode bij de primaire producent. Volgens het ministerie zou dat ‘de consument beter informeren over hoe varkensvlees, kip of eieren worden geproduceerd, terwijl het tegelijkertijd tot een hoger niveau van dierenwelzijn zal leiden’.

Bovendien moest een eenvormige etikettering eenduidigheid brengen in het ook in het Verenigd Koninkrijk grote aantal vaak verwarrende logo’s op voeding.

Verzet vanuit vlees-, vee- en voedingswereld

Een brede coalitie van organisaties in de vlees-, vee- en voedingswereld verzette zich hevig tegen het idee. In een gezamenlijke brief schreef ze dat ‘de voorschriften zullen leiden tot aanzienlijke extra kosten zonder dat de consument er een cent wijzer van wordt’. “Verplichte vermelding van de productiemethode op het etiket zal niet leiden tot verbetering van het dierenwelzijn, omdat die productiemethode daar niet bepalend voor is. Zorgvuldig werken en professioneel management van onze veestapels zijn veel belangrijker. Dat is echter moeilijker te vertalen naar een duidelijke en nuttige etikettering voor de consument.”

Die vee- en vleeswereld heeft de strijd nu kennelijk gewonnen, want Defra heeft de plannen in de ijskast gezet. De Britten kunnen zoiets tegenwoordig eigenhandig doen, omdat ze na brexit niet meer gebonden zijn aan regels en toezicht uit Brussel. “Het lijkt ons niet het juiste moment om dergelijke voorschriften in te voeren. We zijn er trots op dat we op het gebied van dierenwelzijn tot de besten in de wereld behoren. We blijven werken met boeren en supermarkten om de informatie op het voedingsetiket te verbeteren en steunen de productie van gezondere en hogere-welzijndieren”, aldus een woordvoerder.

We hebben er steeds op gehamerd dat je welzijn niet kan koppelen aan de productiemethode en dat het voorgestelde systeem tot verwarring zou leiden

Lizzie Wilson, directeur van de National Pig Association, is ‘tevreden dat de regering heeft geluisterd’. “We hebben er steeds op gehamerd dat je welzijn niet kan koppelen aan de productiemethode en dat het voorgestelde systeem tot verwarring zou leiden. We blijven meewerken aan plannen om transparantie in de hele keten te vergroten met maatregelen die proportioneel en doeltreffend zijn.”

James Bailey, directeur van supermarkt Waitrose, die zich veel met de agrarische wereld bezighoudt, is ‘zwaar teleurgesteld’. “Onze klanten willen graag weten waar hun vlees vandaan komt en hoe dat is geproduceerd. Belangrijker is nog dat we hiermee de deur nog verder openzetten voor vlees van kippen uit batterijsystemen of varkens uit kraamkooien die hier al lang verboden zijn. Op die manier ondermijnen we het dierenwelzijn in ons eigen land en eindigen we straks ook op dit gebied onderaan de lijst.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin