Skip to content

KvK: meer stoppers en faillissementen in maart 2022

Het aantal startende bedrijven is in maart minder dan in maart 2021 en kwam uit op bijna 23.639 (min 8%).

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het aantal startende bedrijven is in maart minder dan in maart 2021 en kwam uit op bijna 23.639 (min 8%).

Tegelijkertijd is het aantal stoppende bedrijven met 8% toegenomen ten opzichte van een jaar geleden, naar net geen 13.000. Het aantal faillissementen nam toe met 22%, maar bleef met 160 bedrijven absoluut gezien nog steeds laag.

Het aantal bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel nam in maart toe. Per 1 april 2022 telt Nederland 2,23 miljoen bedrijven, dat is 6% meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit het Trendrapport maart van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het aantal starters daalde onder meer in de groothandel voor voedings- en genotmiddelen met 38%, tegelijkertijd daalde het aantal stoppers met 86% ten opzichte van maart 2021. Het aantal startende winkels voor voedings- en genotmiddelen nam af met 43%.

In de gehele detailhandel nam het aantal starters 44% af. Tegelijkertijd is er geen grote toename in het aantal stoppers, inclusief faillissementen. Er is sprake van een zekere stabilisatie, volgens Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan Radboud Universiteit, die de cijfers voor KvK heeft geduid.

Faillissementen

Het aantal faillissementen steeg in maart 2022 naar 160 bedrijven, dat is 22% meer dan een jaar geleden, maar fors minder dan in de eerste drie maanden van 2020. In februari was dat een toename van 17% ten opzichte van februari 2021. Het aantal faillissementen steeg vooral hard in Zuidwest-Nederland met een toename van 70%. In de noordelijke en oostelijke provincies daalde daarentegen het aantal faillissementen.

Joris Knoben voorziet een kantelpunt voor het bedrijfsleven. “De coronasteun is afgebouwd, veel ondernemers worstelen nog met de financiële gevolgen van de pandemie, tegelijkertijd zijn de energiekosten en inflatie torenhoog”, somt hij op. Dat het aantal stoppers en faillissementen oploopt, is volgens hem dan ook geen grote verrassing. De hoogleraar verwacht dat de trend zich de komende maanden zal voortzetten.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin