Skip to content

Lactalis al € 3 miljard kwijt aan hogere kosten

Lactalis, het grootste zuivelconcern ter wereld, is tot nu toe al € 3 miljard kwijt aan extra kosten.

De meestal zwijgzame topman Besnier ontkende dat hij plannen heeft om Danone over te nemen. Foto: ANP premium

De meestal zwijgzame topman Besnier ontkende dat hij plannen heeft om Danone over te nemen. Foto: ANP

Lactalis, het grootste zuivelconcern ter wereld, is tot nu toe al € 3 miljard kwijt aan extra kosten.

Dat zorgt ervoor dat de vooruitzichten voor dit jaar minder gunstig zijn, aldus topman en eigenaar Emmanuel Besnier bij de presentatie van de jaarcijfers. Dat gebeurde niet in Frankrijk, maar in Boston om te benadrukken dat Lactalis de pijlen vooral richt op de Noord-Amerikaanse markt. “Er is een crisis bij alle productiekosten. Het gaat dan om grondstoffen, verpakkingen, de logistiek. We hebben het tot nu toe over een orde van grootte van 15%, we zijn verplicht om dat door te berekenen bij de consument”, aldus Besnier.

Omzet en winst Lactalis hoger

Het megaconcern behaalde in 2021 een omzet van rond de € 22 miljard, 4,2% meer dan in 2020. Die hogere verkopen zijn voor een deel te danken aan de overname van Bel Leerdammer en Bel Oekraïne en die van Noord-Amerikaanse kaasactiviteiten van Kraft Heinz. De winst nam met 4% toe, waarbij het bedrijf verder geen concreet bedrag noemt.

Duurdere melk

Lactalis betaalde vorig jaar over al zijn vestigingen gezien 4,7% meer voor de melk, deelde Besnier nog mee. In Frankrijk kwam dat uit op 5% meer en steeg de melkprijs naar € 382 per 1.000 liter. Sinds het begin van dit jaar is de melk door de oorlog in Oekraïne weer fors duurder geworden. “De wereld ontwikkelt zich niet zoals we hadden verwacht. Na de verstoringen door de pandemie hadden we gerekend op een terugkeer naar meer normale omstandigheden, met de gebruikelijke ups en downs.”

Overname Danone

De meestal zwijgzame topman ontkende verder dat hij plannen heeft om Danone over te nemen. Daarover gaan in Frankrijk zelf al enige tijd geruchten rond. Maar Lactalis zou wel interesse hebben in bepaalde onderdelen van Danone. Dat bedrijf is bezig met een grondige reorganisatie en wil in dat kader bepaalde activiteiten die minder winst opleveren en niet in het pakket passen in de etalage zetten. “Daar willen we dan wel naar kijken”, aldus Besnier.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin