Lactalis boekt meer winst en verwacht hogere melkprijs

19-05 | |
Lactalis-topman Emmanuel Besnier. - Foto: ANP
Lactalis-topman Emmanuel Besnier. - Foto: ANP

De Franse zuivelreus Lactalis heeft afgelopen jaar een omzet gehaald van € 21,1 miljard, dat is 5,9% meer dan in 2019.

De nettowinst nam met ruim een derde toe naar € 427 miljoen. In een toelichting voorspelde topman Emmanuel Besnier dat de melkprijs in Frankrijk dit jaar flink kan verbeteren.

Melkprijs verhogen

“We hebben er veel vertrouwen in dat we de melkprijs belangrijk kunnen verhogen. Dat is verbonden aan de internationale markten waar grondstoffen als boter en melkpoeder weer op een hoger niveau liggen dan voor Covid. Wij zijn ook het bedrijf dat de melk in Frankrijk het beste waardeert”, aldus Besnier tijdens een persconferentie in de zuivelfabriek in Vitré die met 350 miljoen liter per jaar een van de grootste van Lactalis is.

Besnier zelf liet zich halverwege vorig jaar tot woede van de boeren vanwege corona pessimistisch uit over de Franse melkprijs. Uiteindelijk is het meegevallen met een gemiddelde prijs van € 369 per 1.000 liter, slechts € 1 minder dan in 2019. “Wij zijn er in geslaagd een stabilisatie te realiseren”, zegt Besnier. Lactalis heeft tot nu toe geen concrete indicatie gegeven over de melkprijs voor het lopende jaar. In Frankrijk is de beloning voor de boer mede afhankelijk van de afspraken die zuivelbedrijven kunnen maken met de grote supermarkten. “De resultaten daarvan zijn niet geniaal, maar het herstel op de internationale markten kan ons redden.”

Bekijk het verloop van de melkprijs van Lactalis en andere zuivelbedrijven op FoodAgribusiness.nl/markt

Niet op vegetarische toer

Lactalis, dat bezig is met de overname van Bel Leerdammer en de kaasdivisie van Kraft Heinz, zal verder niet zoals veel collega’s de vegetarische toer op gaan. “We gaan niet met de mode mee en ons vak veranderen. We blijven voor alles melkbedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat zuivelproducten beter zijn voor de gezondheid en de smaak dan al die plantaardige sappen.”

Lees ook:
Voortdenderende zuivelreus Lactalis pakt ook Nederland

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen