Doorgaan naar artikel

Lagere omzet Duitse vleessector door coronacrisis

Foto: Frank Bussink

Foto: Frank Bussink

De omzetten in de coöperatieve vleessector in Duitsland hebben vorig jaar meer te lijden gehad dan die van de zusters in de zuivel.

Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag van belangenorganisatie Deutscher Raiffeisenverband (DRV). De bedrijven in de vleessector zagen de omzet ten opzichte van 2019 teruglopen met € 500 miljoen naar € 6,7 miljard. De omzetten van zuivelcoöperaties, waaronder relatief grote ondernemingen als DMK, Hochwald en Molkerei Ammerland, boetten met zijn allen ook in, maar hier beperkte zich de daling tot € 100 miljoen naar een eindstand van € 13,5 miljard.

Corona en varkenspest

Bij de vleesverwerkers en -verkopers was behalve de coronapandemie ook de uitbraak van Afrikaanse varkenspest een negatieve factor. “De opstopping bij de vleesvarkens, de kleinere vraag naar varkensvlees op de thuismarkt en weggevallen derdelandenmarkten resulteerden samen in een fatale mix”, aldus het Raiffeisenverband.

De groente-, fruit- en aardappelensector wist de door de coronapandemie veroorzaakte problemen met oogstpersoneel qua omzet te omzeilen met een plus van € 200 miljoen naar € 3,7 miljard. De aardappelsector alleen had het echter wel zwaar door de lockdowns in de horeca, bevestigt het DRV de al vele malen eerder beschreven treurnis in deze hoek van de agribusiness.

De coöperaties die handelen in akkerbouwgrondstoffen en bedrijfsmiddelen, ook wel aan- en verkoopcoöperaties genoemd, bleven qua omzet koploper met een nagenoeg stabiele omzet van € 37,5 miljard

Beheer
WP Admin