Doorgaan naar artikel

LTO wil oranjebonus voor meer Nederlands product in winkelschap

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. - Foto: ANP

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. - Foto: ANP

LTO Nederland heeft een ‘puntenplan’ gelanceerd met verzoeken aan politieke partijen die momenteel bezig zijn met hun verkiezingsprogramma’s richting de Tweede Kamerverkiezingen. Een van de punten is het instellen van een ‘oranjebonus’, een stimulans om meer producten van Nederlandse oorsprong in het supermarktschap te krijgen.

LTO vindt ook dat politici zich zouden moeten wagen aan het schrijven van een voedselvisie. In deze visie moet onder andere staan wat de rol van voedsel is in relatie tot geluk en gezondheid, welk voedingspatroon passend is, welke productie-eisen we stellen en wat ons dat als samenleving mag kosten. “De visie heeft een duidelijke Europese component; welke rol speelt Nederland als vruchtbare delta richting de rest van Europa, welke impact heeft klimaatverandering op deze bijdragen en hoe verhouden andere landen zich wat betreft hun productiestandaard tot Nederland.”

Betere verdeling marges in de keten

LTO Nederland wil in het nieuwe kabinet een vaste gesprekstafel met de sector. Een brede selectie aan organisaties in de land- en tuinbouw moet volgens LTO deel kunnen nemen aan gesprekken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Veder wil LTO een andere verdeling van de marges in de keten. Dat moet ervoor zorgen dat boeren een beter verdienmodel op de lange termijn hebben.

In het puntenplan staan bekende LTO-standpunten als het inzetten op louter vrijwillige opkoopregelingen en dwang bij onteigening voor stikstof uit te sluiten. Ook de wens van LTO om boeren doelen te geven in plaats van regels op te leggen, komt terug.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin