Skip to content

Aandacht voor gezonde én betaalbare voeding bij verkiezingen nodig

Hoe eten we gezond, betaalbaar én klimaatbewust? Deze vraag blijft onbeantwoord tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Column
Food
Wisselende peilingen, nieuwe lijsttrekkers en politieke verschuivingen maken de aanloop naar de verkiezingen wispelturig. - Foto: ANP premium

Wisselende peilingen, nieuwe lijsttrekkers en politieke verschuivingen maken de aanloop naar de verkiezingen wispelturig. - Foto: ANP

Hoe eten we gezond, betaalbaar én klimaatbewust? Deze vraag blijft onbeantwoord tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Wisselende peilingen, nieuwe lijsttrekkers en politieke verschuivingen maken de aanloop naar de verkiezingen wispelturig. Belangrijke onderwerpen, zoals gezonde en betaalbare voeding, verschuiven naar de achtergrond.

Dat bleek ook uit het eerste verkiezingsdebat bij College Tour op zondag 22 oktober. Tegenover een zaal vol studenten namen lijsttrekkers Dilan Yeşilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op. Het resultaat? Een debat waarin verschillen, maar ook overeenkomsten tussen politieke partijen duidelijk werden.

Bestaanszekerheid

Als er één thema benoemd zou moeten worden waar politiek Den Haag zich wel gezamenlijk op focust, dan is dat bestaanszekerheid. Ook tijdens het verkiezingsdebat bij College Tour werd de term breed omarmd. Maar nu de focus verschuift van de praktijk naar het beleid, dreigen politici uit het oog te verliezen waar exact de problemen liggen.

Aandacht voor gezond, betaalbaar en duurzaam voedsel mist. En dit leidt juist tot een verminderende mate van bestaanszekerheid. Ook Omtzigt, die tijdens de huidige campagnes flink in de schijnwerpers staat, omzeilt inhoudelijke vragen. Wanneer Van der Plas vooruitkijkt naar de verkiezingsperiode, merkt ze zelfs op: “Als er zoveel geluld wordt in een nieuwe coalitie als nu, dan heb ik er helemaal geen zin meer in.”

Bestaanszekerheid hangt ook nauw samen met een gezonde leefstijl

De landbouwsector en voedselindustrie staan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen voor forse uitdagingen. Europese plannen, zoals de Green Deal, drukken op de agrarische sector. Ook de voedselprijzen in supermarkten stijgen door toenemende inflatie. Bestaanszekerheid verkrijgt prioriteit in de (concept)plannen van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is positief.

Maar in deze plannen wordt voornamelijk gesproken over ‘de hoogte’ van bestaanszekerheidsregelingen, zoals het verhogen van subsidies of het minimumloon. Bestaanszekerheid hangt echter ook nauw samen met een gezonde leefstijl, waarin gezonde voeding ook een belangrijke rol speelt. Specifieke thema’s zoals de verlaging van btw op groente en fruit, het invoeren van een suiker- en vettaks of het tegemoetkomen van boeren om sneller te verduurzamen, verdienen daarom extra aandacht.

Welke standpunten hebben de politieke partijen rond het land- en tuinbouwbeleid? Vul de Boerderij Kieswijzer in

Snel delen

Iris van Boven van Schuttelaar & Partners
Iris van Boven

Junior adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin