Meerprijs op vlees is ingewikkeld

Foto: ANP
Foto: ANP

Het extra beprijzen van vlees klinkt eenvoudig, maar blijkt ingewikkeld.

Dat valt te concluderen uit het rapport ‘Beprijzen van vlees en verduurzaming. Een begaanbare weg?’ van Wageningen Economic Research.

Vier mogelijkheden

Uit het rapport blijkt dat het afhangt van het nagestreefde doel hoe een extra heffing op vlees kan worden ingezet. Wageningse onderzoekers bekeken vier mogelijkheden: arrangementen in de keten, belastingen, subsidies en een heffing. Aan alle methoden zitten haken en ogen.

Duurzame veehouderij

Het onderzoek is gedaan in opdracht van landbouwminister Carola Schouten. Zij wil weten of een eventuele meerprijs op vlees ten gunste kan komen aan de duurzame veehouderij.

Ketenarrangementen

De Wageningse onderzoekers zeggen dat ketenarrangementen goed kunnen worden ingezet om een meerprijs aan duurzame veehouders te bieden. Als het gaat om gezondheid van de consument, is het beter een heffing in te zetten.

Schouten maakt geen keuze. Zij zegt dan een volgend kabinet moet kijken of aan het onderzoek een vervolg wordt gegeven.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Braakman
Jan Braakman Redacteur



Beheer